26. dubna 2018 • 11:26

Nahrávač Janouch mění Liberec za Friedrichshafen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kapitán volejbalové reprezentace Jakub Janouch opouští po pěti sezonách libereckou Duklu a míří do Německa. Sedmadvacetiletý nahrávač podepsal dvouletý kontrakt ve Friedrichshafenu, nejúspěšnějším klubu bundesligy.


"Odchází se mi těžce, protože jsem v Dukle získal spoustu medailí a byla tady super parta, ale tohle je milník. Taková nabídka se neodmítá. Strašně se těším a doufám, že tam navážu na úspěchy z Dukly," řekl ČTK Janouch.

"Jeho mise v Dukle byla úspěšná a nyní Kubovi přejeme, aby se mu dařilo v zahraničí," uvedl ředitel Liberce Pavel Šimoníček.

Janouch přišel do Dukly ze Zlína v roce 2013 a o dva roky později jí pomohl k návratu na extraligový trůn po 12 letech. Rok poté Liberec titul obhájil a s Janouchem na nahrávce získal třikrát i Český pohár a zahrál si Final Four Evropské ligy. Tuto sezonu extraligy svěřenci Michala Nekoly zakončili ziskem bronzové medaile.

"Vyhráli jsme titul, o rok později přidali double, zahrál jsem si Ligu mistrů proti mančaftům evropské extratřídy. Až se odsud odstěhuju, ucítím asi trochu stesk, ale život jde dál a mám před sebou nové výzvy," řekl Janouch.

Zahraniční angažmá si vyzkouší poprvé. Uvažoval o něm už předloni. "Ale vnitřně jsem tehdy cítil, že ta chvíle ještě nepřišla," uvedl Janouch. "Teď už nastala a je potřeba posunout se někam dál. Možná chodí hráči ven mladší, ale pro nahrávače je to jiné, protože to je specifický post, který zraje déle."

Zajímaly se o něj i kluby z Francii, ale začátkem roku se ozval belgický kouč Friedrichshafenu Vital Heynen, který je zároveň trenérem polské reprezentace. "To je výzva. Nahrávka by měla stát na mně. V Liberci a v reprezentaci jsem převzal zodpovědnost a udělám maximum, abych to dokázal i tam," řekl Janouch, který má nyní víkend na stěhování z Liberce. Od pondělí ho čeká reprezentační sraz.

"Na jeho odchodu jsme byli domluveni. Nebude snadné ho nahradit," řekl Šimoníček a prozradil, že z Ostravy přijde polský nahrávač Mateusz Biernat.

Dukla v příští sezoně nebude moci spoléhat ani na další dva hráče. Smečař Jan Galabov odejde do francouzského Nice a blokař Lubomír Staněk ukončil ve 43 letech kariéru. V Dukle zůstane jako trenér mládeže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud