26. dubna 2018 • 22:59

Rejlek se chtěl při návratu ukázat a po 15 letech slaví titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Návrat do české extraligy jako hrom prožil volejbalista Filip Rejlek. Světoběžník, který si zahrál tři roky například i v Brazílii, byl hlavní údernou silou Karlovarska v cestě za historicky prvním triumfem mladého klubu.


Šestatřicetiletý příbramský rodák odehrál v zahraničí dvanáct let. Převážně byl ve Francii, ale vedle Brazílie také v Turecku či Spojených arabských emirátech. Při návratu domů vyslyšel nabídku Karlovarska a byl nejužitečnějším hráčem finále.

"Je to úžasný pocit," řekl Rejlek novinářům po výhře nad Kladnem ve finálové sérii 3:0 na zápasy. "Možná to vypadá jednoznačně, ale stojí za tím hrozně moc sil, potu a krve. Je to nádherný pocit stát tady a mít placku na krku," řekl.

Český titul získal potřetí a poprvé po patnácti letech. V letech 2001 a 2003 zvítězil s Duklou Liberec. "To je doba," řekl a těšil se na oslavy. "Budou velké."

Před návratem do české nejvyšší soutěže slýchal, že se domácí liga zlepšila. "Což se potvrdilo, ale ještě to není taková úroveň jako v zahraničí," může porovnávat. Zpočátku se vyrovnával s tlakem, který si na sebe kladl. "Byl jsem hodně nervózní, protože jsem se chtěl před domácím publikem co nejlíp ukázat a ne vždy to bylo jednoduché. Forma ale postupně stoupala a na play off jsme to vyladili perfektně."

Právě ve vyřazovacích zápasech ukázal Rejlek kvality. Úřadoval razantním servisem a při smečích nad sítí dokázal být tvrdý i technický. "Udrží vnitřní klid a dokáže se připravit na rozhodující zápasy," ocenil karlovarský kouč Jiří Novák.

Klidu v rozhodujících okamžicích se milovník rybaření i motorek naučil ze zahraničí. Ve Francii získal titul s pařížským klubem, ostruhy získával v bouřlivém brazilském prostředí. "Těžkých momentů mám za sebou hodně, ale udržet koncentraci je těžké. I když je mi skoro 37 let, pořád se na tom musí pracovat, protože to nepřijde samo. Ano, dokážu udržet koncentraci, ale není to zadarmo," řekl Rejlek.

Postupně se vypracoval v lídra a Karlovarsko spoléhalo na jeho body. "Vyplynulo to samo. Hrálo se mi postupně velmi dobře a nahrávač mi věřil," řekl dvoumetrový hráč a chválil celý mančaft. "Kluci hráli perfektně. Každý měl svoji roli, žádná nebyla menší, všichni to splnili na sto procent, proto tady stojíme s titulem."

Karlovarsko je na české volejbalové scéně teprve čtvrtým rokem a už slaví extraligový titul. "Není jednoduché postavit klub na zelené louce, to se jim povedlo výborně. Před sezonou doplnili kádr o zkušené hráče a tým si sedl výborně. Za spoustu let, co jsem byl venku, ve třech čtyřech týmech byla parta jako tady. Vím, že to je klišé, že všichni po titulu říkají, že parta byla skvělá, ale tady to tak bylo."

V klubu má bývalý reprezentant Rejlek smlouvu i na další rok. "Pokud vedení neusoudí, že mě vyhodí," vtipkoval a vážně doplnil: "Měl bych zůstat."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud