21. května 2018 • 14:06

Američané dvakrát na MS porazili Kanadu, stačilo to na bronz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Spojených států amerických dokázali dvakrát během jediného mistrovství světa porazit nejúspěšnější tým předchozích tří šampionátů Kanadu. Čtvrtfinálovým přemožitelům Čechů to stačilo pouze k zisku bronzu, přesto je potěšilo, že z Dánska neodjeli s prázdnou. I kvůli velké postavě amerického hokeje Jimu Johannsonovi, který před čtyřmi měsíci v 53 letech náhle zemřel ve spánku.


"Když se ohlédnete za celým turnajem, mohli byste si myslet, že jsme mohli dopadnout o něco lépe. Ale přišla ta těžká sobotní porážka," připomněl kapitán amerického výběru Patrick Kane semifinálový debakl se Švédy 0:6. "Bylo pro nás důležité, že jsme se zvedli. Trenéři nám pomohli se postavit na nohy a i díky tomu se nevracíme s prázdnou," dodal.

Vítěz kanadského bodování, ale i ostatní členové amerického výběru mnohokrát během turnaje i po jeho skončení vyslovili Johannsonovo jméno. Třiapadesátiletý funkcionář pracoval až do nečekaného úmrtí pro organizaci USA Hockey od roku 2000 a na velkých akcích často plnil roli asistenta generálního manažera.

"Museli jsme zapomenout na porážku v semifinále a dát se do kupy, což si myslím, že jsme zvládli," uvedl gólman Keith Kinkaid po duelu o bronz, v němž Američané navázali na vítězství v zámořském derby ve skupině (5:4 po samostatných nájezdech) a uzmuli jako náplast na semifinálovou potupu bronz po výsledku 4:1.

"Byl to velký zápas pro celý hokej v USA. Právě s ohledem na fakt, že Jim Johannson odešel z tohoto světa. Získat medaili pro něho i pro celou organizaci USA Hockey je něco ohromného," prohlásil Kinkaid.

Také hvězdný obránce Charlie McAvoy vzdal Johannsonovi hold. "Byl to neuvěřitelný chlap. A pro USA Hockey udělal tak strašně moc. Víme, že by byl za tuhle bronzovou medaili strašně šťastný," konstatoval McAvoy.

"Kdyby tady byl s námi, nejspíš by dal každému z nás velkou pusu a poděkoval by za to, že jsme přijeli reprezentovat Spojené státy. Jeho bratr John tady byl a říkal nám po utkání, že JJ by na nás byl hrdý. Emocionálně to se mnou hodně zatřáslo. Jsem každopádně hrozně šťastný, že jsem tu mohl být, hrát za USA a vyhrát bronz," doplnil McAvoy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud