23. června 2018 • 17:33

Belgie na MS rozstřílela Tunisko 5:2 a je krok od postupu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Belgie rozdrtili ve svém druhém utkání ve skupině na světovém šampionátu v Rusku Tunisko 5:2 a jsou krok od postupu. Zápas v Moskvě rozhodli dvěma góly Eden Hazard a Romelu Lukaku, který se se čtyřmi brankami na turnaji dotáhl na nejlepšího střelce Portugalce Cristiana Ronalda. Pátou branku favorita přidal Michy Batshuayi, za africký celek se prosadili Dylan Bronn a Vahbí Chazrí.


Belgičané navázali na úvodní vítězství 3:0 nad Panamou a znovu vyhráli o tři góly. V neděli mohou slavit s předstihem druhý postup do osmifinále na MS po sobě, pokud Anglie neprohraje s Panamou. Naopak Tunisko, které vstoupilo do turnaje prohrou 1:2 s týmem Albionu až gólem v nastavení, je na pokraji vyřazení a o šanci na vyřazovací boje přijde v případě jakéhokoliv bodového zisku Anglie.

"Není snadné vstřelit za dva zápasy mistrovství světa tolik branek, co jsme dali my. Samozřejmě na mistrovství světa není tak důležité, o kolik vyhrajete, jde hlavně o postup. Ale je opravdu dobré vidět tým, který má tolik chuti a talentu," řekl na tiskové konferenci kouč Belgie Roberto Martínez.

V posledním kole skupiny Belgie ve šlágru změří síly s Anglií a Tunisko po dvou porážkách bude usilovat o první bodový zisk na šampionátu v Rusku v souboji s Panamou.

Belgičané od úvodu potvrzovali roli favoritů a v šesté minutě šli do vedení. Síám bin Júsif na hranici vápna podkopl Hazarda a faulovaný hráč z penalty, kterou ještě rozhodčímu potvrdil videozáznam, otevřel skóre.

"Věděli jsme, že když dáme brzo první gól, zápas bude lehký. Takže jsme skórovali po pěti minutách a pak jsme zápas kontrolovali," konstatoval Hazard.

Byl to třináctý pokutový kop na šampionátu, sudí tak v Rusku nařídili už stejný počet penalt jako za celé minulé MS. Zároveň i v 27. utkání na turnaji v Rusku padl gól, což je rekord všech mistrovství.

V 16. minutě vedla Belgie už o dvě branky. Mertens potáhl středem hřiště balon, přihrál Lukakuovi a ten se prosadil přízemní střelou ke vzdálenější tyči. Tunisané se však nevzdali a hned za dvě minuty po přímém kopu hlavou zaznamenal premiérový reprezentační gól Bronn.

Africkému celku zkomplikovala situaci dvě vynucená střídání zraněných obránců a těsně před pauzou bylo s Tunisany ještě hůř. Meunier ve třetí minutě nastavení kolmicí našel Lukakua a ten jemně přehodil brankáře.

Útočník Manchesteru United navázal na dvě trefy v zápase s Panamou a stal se prvním hráčem od Diega Maradony v roce 1986, který na MS vstřelil aspoň dva góly ve dvou zápasech po sobě. Zároveň se Lukaku se sedmi brankami posunul do role nejlepšího belgického střelce z velkých turnajů.

Šest minut po pauze poslal do dalšího úniku tentokrát Alderweireld Hazarda a i druhý z belgických kanonýrů dal po kličce brankáři druhý gól v utkání.

"Dnes byli všichni ofenzivní hráči schopni něco přinést a obránci hráli taky dobře. Jako tým se stále zlepšujeme, ale pořád to může být ještě lepší," řekl Lukaku.

Nad stadionem se pak hustě rozpršelo a střelcům na chvíli zvlhl prach. Střídající Batshuayi zahodil tři tutovky a na 5:1 zvýšil až zblízka v 90. minutě. Belgie tak osmým gólem na turnaji vyrovnala domácí Rusko a vůbec poprvé na MS skórovala v jednom utkání pětkrát. V závěru nastavení už jen snížil křížnou střelou Chazrí.

"Mnoho věcí může být ještě lepší. Ne vždy jsme úplně dobře kontrolovali hru, možná za dvoubrankového vedení jsme měli lépe držet míč," našel na výkonu svých svěřenců nedostatky Martínez.

"Minulý zápas jsme byli kritizováni za to, že jsme se soustředili jen na defenzivu. Teď jsme kritizováni za chyby v obraně. Když se podíváte na držení míče (48:52), skóre 2:5 je až směšné. Ale prostě jsme Belgičanům po fyzické stránce nestačili," uvedl tuniský trenér Nabíl Maalúl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud