24. června 2018 • 22:14

Volejbalisté podlehli Portugalsku a do Ligy národů nepostoupili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští volejbalisté si v příští sezoně prestižní Ligu národů nezahrají. Ve finále kvalifikačního turnaje v Portugalsku prohráli svěřenci trenéra Michala Nekoly s domácím týmem 1:3 po setech 25:18, 22:25, 19:25, 16:25. Mezi šestnáctičlennou světovou elitu tak postoupil soupeř.


"Rozhodující byl servis, který šel Portugalcům výrazně lépe než nám a to se prolínalo celým utkáním. Celý zápas jsme pořád dotahovali a byli pod tlakem," řekl trenér Nekola.

Čeští reprezentanti na turnaji v Matosinhos vyhráli v základní skupině 3:0 nad Kubou i nad Chile, v sobotním semifinále porazili Estonsko 3:1. Psychická výhoda ale byla na straně Portugalců, kteří ve třech zápasech před finále neztratili ani set a vedle domácího prostředí jim hrály do karet i výhry v obou vzájemných duelech v letošní Evropské lize.

Českému týmu vyšel ve finále jen závěr úvodní sady. "Domácí natropili domácí strašně moc chyb a my jsme toho dokázali využít," řekl kapitán a nahrávač Jakub Janouch.

Portugalce ale prohra o sedm bodů v úvodním dějství nevyvedla z rovnováhy. Ve druhém setu si sami brzy vytvořili dostatečný náskok, ve třetím pak po slabším začátku donutili protivníka k řadě chyb a otočili skóre.

Pečlivě bránili zejména univerzála Hadravu, který se v sobotním semifinále s Estonskem zaskvěl 27 body, ale tentokrát se musel spokojit s dvanácti. "Od druhého setu převzali Portugalci otěže ve všech činnostech a my jsme nebyli na jejich tlak schopni odpovědět," řekl Janouch.

Trenér Nekola se marně snažil otupit domácí nápor změnami v sestavě; jednou z nich byl právě příchod Fingera místo Hadravy, obrat nepřineslo ani střídání nahrávačů. Českému týmu nevyšel ani úvod čtvrté sady a vidina postupu do Ligy národů se při pětibodové ztrátě začala rozplývat. Posledním českým vzepětím bylo snížení na 13:15, portugalský tým ale zpevnil bloky a za jásotu tribun si s jistotou došel pro postup.

Čeští volejbalisté tak letos skončili podruhé druzí, minulý týden prohráli ve finále Evropské ligy v Karlových Varech. "Celkově musím říct, že kluci odvedli maximum, bojovali o každý míč a celá jarní část byla pozitivní," řekl Nekola. "Je vidět posun oproti minulému roku a věřím, že na to navážeme," dodal Janouch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud