2. července 2018 • 17:29

Čtvrtá nasazená Stephensová vypadla ve Wimbledonu v 1. kole

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtá nasazená tenistka Sloane Stephensová vypadla ve Wimbledonu stejně jako vloni v 1. kole. Pětadvacetiletá Američanka prohrála s Chorvatkou Donou Vekičovou 1:6, 3:6 a přišla o šanci stát se světovou jedničkou. Bez zaváhání naopak vstoupil do turnaje v All England Clubu osminásobný šampion Roger Federer. Nejvýše nasazený Švýcar porazil srbského tenistu Dušana Lajoviče 6:1, 6:3, 6:4.


Bez problémů postoupil i loňský finalista Wimbledonu Marin Čilič. Třetí nasazený chorvatský tenista vyřadil Japonce Jošihita Nišioku 6:1, 6:4, 6:4. Vítězka Australian Open Caroline Wozniacká nadělila v prvním setu Američance Varvaře Lepchenkové "kanára" a po výhře 6:0, 6:3 rovněž hladce postoupila.

Dál jde i bývalá světová jednička Serena Williamsová. Sedminásobná šampionka, jež se vrací po mateřské pauze, potřebovala v duelu s Arantxou Rusovou z Nizozemska šest mečbolů, nakonec ale vyrovnaný zápas vyhrála 7:5, 6:3. "Hrála dneska neuvěřitelně, nikdy jsem ji ještě takhle neviděla. Já nehrála nejlépe, ale pomalu se do toho dostávám," řekla šestatřicetiletá Američanka.

Vítězka loňského US Open a finalistka nedávného Roland Garros Stephensová mohla vystřídat v čele žebříčku WTA Rumunku Simonu Halepovou v případě, že by ve Wimbledonu získala titul a současná jednička by vypadla v 1. kole. Zároveň by nesměla do finále postoupit dvojka Wozniacká. Dánka se může dostat na trůn v případě, že dojde do finále. Pokud by ale Halepová došla do semifinále, musí Wozniacká Wimbledon vyhrát.

Proti dvaadvacetileté Vekičové, jíž patří v pořadí WTA až 55. místo, dnes ale Stephensová neměla šanci. Šestkrát přišla o podání a jejím maximem v All England Clubu zůstane čtvrtfinálová účast z roku 2013. "Hodně mi toho dneska nešlo jak bych chtěla. Míčky na antuce a na trávě jsou úplně jiné. Taky odskakují hodně nízko. Člověk se musí víc přizpůsobit," řekla Stephensová.

Šestatřicetiletý Federer předvedl na centrálním dvorci další suverénní výkon a v úvodním duelu strávil na kurtu jen 79 minut. Jedinou změnou oproti předchozím letům byla značka oblečení. Švýcar totiž před Wimbledonem ukončil spolupráci s Nike a poprvé se předvedl v novém vybavení japonské firmy Uniqlo.

"Hned jsem se cítil jako doma. Rychle jsem se dostal do tempa a dobře vstoupil do zápasu. Jsem rád, že jsem postoupil, v prvním kole je vždycky tlak," řekl Švýcar, jenž proti Lajovičovi nastřílel 35 vítězných úderů a ani jednou nemusel čelit brejkbolu.

Nečekaný postup slavil trojnásobný grandslamový šampion Stan Wawrinka. Švýcarský tenista, jenž se kvůli zranění kolena propadl v žebříčku na 225. místo, porazil šestého nasazeného Bulhara Grigora Dimitrova 1:6, 7:6 (7:3), 7:6 (7:5), 6:4. Ze hry venku je černý kůň turnaje Borna Čorič. Jednadvacetiletý chorvatský tenista, který v generálce v Halle porazil ve finále Federera, podlehl Daniilu Medveděvovi z Ruska 6:7, 2:6, 2:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud