7. července 2018 • 21:42

Fotbalisty Anglie v Rusku drží brankář, jejich dlouholetá slabina

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Anglie měli na pozici brankáře řadu let velkou slabinu, na světovém šampionátu v Rusku je ale pro ně post gólmana překvapivě zbraní. Čtyřiadvacetiletý Jordan Pickford Albionu v osmifinále vychytal vítězství v penaltovém rozstřelu nad Kolumbií a další skvělý výkon předvedl ve čtvrtfinále se Švédskem. K výhře 2:0 a prvnímu anglickému postupu do semifinále MS od roku 1990 přispěl brilantními zákroky a stal se hráčem utkání.


"Samozřejmě mě těší, že se mi povedly některé zákroky. O tomhle fotbal je, být na velkém jevišti. Mám ze svého výkonu dobrý pocit. Ale hlavní je, že jsme postoupili," řekl na tiskové konferenci Pickford.

Blýskl se v druhé půli, kdy předvedl tři výborné zákroky. "Musíte být připraveni od začátku, což jsem byl, a musíte být v pohotovosti. To vás okamžitě dostane do hry. Takže když jsem udělal první zákrok proti hlavičce od Berga okolo 47. minuty, cítil jsem, že jsem nastaven na zbytek zápasu," uvedl Pickford.

Mladému gólmanovi Evertonu, průměrného týmu z Premier League, se před šampionátem příliš nevěřilo a o to víc výkony překvapuje. "Nikdy jsem si na sebe nevytvořil nějaký tlak. Řeším pouze ten daný okamžik. Cítím se silný, nic mě netrápí. Kritika mě nijak neovlivňuje, jen mě přiměje být ještě lepší. Každý den tvrdě trénuju a snažím se přenést zákroky do zápasu. Proto mám čisté konto," uvedl Pickford.

Anglie si zahraje semifinále mistrovství světa poprvé od roku 1990. "Tehdy jsem ještě nebyl na světě," smál se Pickford. "Zní to jako fráze, ale od začátku řešíme jen následující zápas. Je úžasné, že můžeme pokračovat dál a dál psát svou vlastní historii," uvedl Pickford.

Jeho výkon ocenil i anglický trenér Gareth Southgate. "Pickford je prototypem toho, jak by měl vypadat moderní brankář. Počet dotyků nohama, které má, je v moderním fotbale mimořádně vysoký. Jeho rychlost kolem branky, zákroky, které předvedl v kritickým chvílích, to dnes bylo úžasné. Abychom mohli hrát tak, jak hrajeme, potřebujeme takového gólmana," uvedl Southgate.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud