11. srpna 2018 • 10:10

Mladík Tsitsipas v Torontu utekl Zverevovi ze dvou mečbolů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nečekaná cesta řeckého talentu Stefanose Tsitsipase na turnaji v Torontu neskončila ani ve čtvrtfinále. Devatenáctiletý tenista odvrátil v dramatickém utkání s obhájcem titulu Alexanderem Zverevem z Německa dva mečboly a po výhře 3:6, 7:6, 6:4 postoupil do semifinále.


Tsitsipas oplatil světové trojce Zverevovi týden starou porážku ze semifinále ve Washingtonu. V americké metropoli vyhrál německý favorit ve dvou setech a na podobně jasný zápas to vypadalo i v pátek v Torontu. Zverev vedl 6:3 a 5:2, ale dovolil o dva roky mladšímu soupeři srovnat a dovést sadu do tie-breaku, v němž nevyužil dva mečboly. Tsitsipas maratonskou zkrácenou hru vyhrál 13:11 a psychické výhody využil i pro vítězství v rozhodující sadě.

"Za stavu 6:3, 5:3 jsem podával na vítězství v zápase. Za normálních okolností už jsem tu měl sedět před hodinou a půl," zlobil se Zverev při rozhovoru s novináři. Jednadvacetiletý Němec byl z porážky tak zklamaný, že zkritizoval spolu se svým i výkon soupeře. "Tohle byl naprosto směšný zápas ve všech ohledech. Jsem k vám upřímný, pánové. Byl to směšný zápas a ani on nehrál dobře," řekl hamburský rodák.

Jeho přemožitel zažíval naprosto opačné pocity. Zvlášť proto, že páteční výhra byla jeho třetí nad hráči top ten za sebou. V předchozích dvou kolech aténský rodák vyřadil Rakušana Dominica Thiema a wimbledonského vítěze Novaka Djokoviče ze Srbska. "Jsem zmatený, opravdu se tohle děje? Potvrzuje to, že díky oddanosti a práci se sny plní," uvedl Tsistipas, jehož po turnaji čeká posun z aktuálního 27. místa žebříčku.

V semifinále se mladý Řek utká s wimbledonským finalistou Kevinem Andersonem z JAR, jenž deklasoval 6:2, 6:2 Bulhara Grigora Dimitrova.

Druhou dvojici tvoří světová jednička Rafael Nadal a Rus Karen Chačanov. Nejvýše nasazený Španěl ve čtvrtfinále zdolal 2:6, 6:4, 6:4 Chorvata Marina Čiliče, jenž udělal 43 nevynucených chyb a využil jen tři ze 14 brejkbolů. Nadal si díky této výhře jako první zajistil účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Dvaadvacetiletý Chačanov postoupil do prvního semifinále na turnaji série Masters v kariéře za necelou hodinu po jasné výhře 6:3, 6:1 nad Nizozemcem Robinem Haasem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud