22. září 2018 • 10:14

Ječmínek na MS judistů nestačil na pozdějšího vítěze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Judista Jakub Ječmínek skončil na mistrovství světa v Baku ve 2. kole, když doplatil na těžký los. Nejprve sice překvapivě porazil světovou devítku Kanaďana Arthura Margelidona, následně ale nestačil na sedmičku An Čang-rima z Koreje, který poté získal titul. Ječmínek vyrovnal své maximum z předchozích dvou šampionátů v Budapešti a Astaně, kde rovněž získal jednu výhru.


"Na los mám smůlu, ale když chce člověk vyhrát titul, musí porazit všechny. Věřím, že za rok, kdy to bude vzhledem k olympiádě ještě důležitější turnaj, dojdu dál," řekl Ječmínek ČTK a Radiožurnálu.

Do Baku si podle svých slov přivezl životní formu a tu předvedl v prvním kole. Dlouho se sice proti Margelidonovi spíše bránil, ale postupně zvyšoval tlak a v závěru soupeře překvapil útokem na ippon. Kanaďan ani nechtěl věřit, že prohrál.

"On vyhrával na dva tresty, měl zápas pod kontrolou, ale já stupňoval tempo a on udělal chybu a hodil jsem ho technikou dozadu. V první chvíli jsme nevěděli, kdo vyhrál, ale rozhodčí to přezkoumali u videa. Jsem rád, že se mi povedlo porazit výborného judistu," řekl Ječmínek.

Pětadvacetiletý člen USK Praha měl dosud na světových šampionátech smůlu na los, před rokem dostal ve druhém utkání pozdějšího vítěze. Tentokrát na něj vyšel dvojnásobný asijský šampion a obhájce bronzové medaile An Čang-rim. Tomu ve druhé minutě vyšla technika na wazari a pak už si výhru zkušeně hlídal.

"Jsem spokojený s prvním zápasem, ale bohužel pak mě zas čekal nasazený Korejec. Co mi fungovalo v prvním utkání, tak proti němu nezabíralo. Nepustil mě k tělu. Nedokázal jsem na něj vyvinout potřebný tlak, aby dělal chyby," mrzelo Ječmínka.

Podle trenéra Petra Laciny ale předvedl v Baku dobrý výkon. "Los byl ukrutný. Čekal ho strašlivý Korejec, který má chvaty na všechny strany, ale Jakub to zvládl velice dobře. Bohužel si neuhlídal jednu techniku a Korejec ho pak nepustil na blízko, což má Jakub rád. Ale zanechal tu sympatický dojem. A potvrdil, že do toho šlape. Dnes se blížil sto procentům, které do toho mohl dát, ale los se někdy takhle vyvine," dodal Lacina.

An Čang-rim nakonec turnaj vyhrál a získal premiérové zlato. Ve finále zdolal i hlavní hvězdu této kategorie a obhájce titulu Japonce Sojčiho Hašimotu, který za poslední tři roky prohrál teprve podruhé. Mezi ženami se ve váze do 57 kilogramů stala poprvé mistryní světa Japonka Tsukasa Jošidová a vylepšila loňské stříbro.

V neděli budou v Baku v akci dva čeští reprezentanti Ivan Petr a Jaromír Musil ve váze do 81 kilogramů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud