19. října 2018 • 09:52

Krasobruslař Březina před Grand Prix dřel na závěru volné jízdy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslař Michal Březina se v přípravě na Grand Prix zaměřil hlavně na druhou polovinu volné jízdy, v níž při letošním debutu v Salt Lake City chyboval. Stejně jako ostatní muži má od letoška volnou jízdu o půl minuty kratší, ale prý to není příliš znát, protože ubyl jen jeden skok. Americkou brusli zahájí Březina v noci na sobotu krátkým programem, volnou jízdu pojede o den později.


Měsíc po závodu v Salt Lake City strávil nejlepší český krasobruslař přípravou, jejíž naplánovaný průběh nic nenarušilo. "Trenér nám dal docela zabrat. Nejvíc jsme pracovali na tom, aby ta jízda vcelku byla projetá tak, jak má být. Hlavně jsme pracovali na té druhé části programu, která v tom Salt Lake nebyla až tak perfektní," řekl ČTK svěřenec Rafaela Arutjunjana.

Domnívá se, že chyby v Salt Lake City byly zaviněné hlavně tamní vysokou nadmořskou výškou. "Ale i tak jsme pracovali na tom, aby ta druhá část toho programu byla zajetá minimálně tak jako na mistrovství Evropy loni nebo nejlépe jako na mistrovství světa," řekl krasobruslař. Na jarním MS jej životní volná jízda vynesla na desátou příčku.

Od letoška mužská volná jízda trvá jen čtyři minuty místo dřívějších čtyř a půl. Na ledě to ale podle Březiny není tolik znát. "Tím, že je to jenom o třicet vteřin, tak nám nedali zas tolik času vydechnout, protože nám ubrali jenom jeden skok. Kdyby nám ubrali třeba piruetu, tak to je dvacet vteřin z programu. Ten skok člověk zvládne skočit za míň než pět vteřin. Když se k tomu vezme i nájezd, tak nám se vším všudy tím skokem ubrali nějakých deset vteřin, což není až tak moc," přemítal.

Zatím plánuje stejně jako při vstupu do sezony zařadit do volné jízdy jeden čtverný salchow. "Sice jsem trénoval se dvěma, ale myslím, že tady pojedeme s jedním," poznamenal. Dva čtverné skoky chystá na vrcholy sezony, tedy lednové mistrovství Evropy a březnové mistrovství světa. Budou to dva salchowy, na čtverný toeloop zatím zřejmě nedojde. "Pracujeme na něm, ale dokud nebude minimálně na stejné procentuální úrovni jako salchow, tak ho do té volné dávat nebudeme," vysvětlil Březina.

Březina, který se připravuje ve Spojených státech amerických, byl rád, že se na úvod Grand Prix vyhnul dlouhému cestování. "Pro mě to byly jenom dvě hodiny letadle. Myslím, že na tu první Grand Prix je to lepší vzít to takhle jednodušeji. Kdybych musel cestovat do Evropy nebo do Asie, bylo by to složitější," řekl. Druhý závod ho čeká za dva týdny v Helsinkách.

Ke Grand Prix přistupuje jako ke každému jinému závodu. "Když odjedu dobré jízdy tak, jak jsem je jezdil v tréninku, tak budu spokojený," dodal jediný český zástupce v letošní seniorské Grand Prix.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud