Adam Nenadál
4. května 2011 • 16:15

BLOG: V NBA zuří válka. Válka Roseova

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ADAM NENADÁL - Sledovat toho kluka je jako sledovat dva filmy najednou. V jednom filmu se standardní rychlostí odvíjí zápas NBA. Ale v tom druhém – který má stejný děj, scénář, kulisy a obsazení – se na palubovce kolem hráčů míhá ďábelskou rychlostí jen 190 cm vysoký rozehrávač s číslem 1 na prsou.



Derrick Rose je jako blesk. Je těžké ho zastavit, je nemožné ho předběhnout. A jeho hra? Ukázka neohroženosti. Vrhá se mezi dlouhány přímo ke koši, často končí na zemi, přesně zakončuje i z akrobatických pozic.

Dvaadvacetiletý Rose z týmu Chicago Bulls získal ve středu ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA a stal se tak nejmladším vítězem téhle prestižní trofeje v historii. Výkonnostní skok, jaký Rose zaznamenal, je neuvěřitelný.

Zatímco před rokem nezískal ani jediný hlas, letos porazil LeBrona Jamese, Dwighta Howarda, Kobeho Bryanta a další superhvězdy naprosto přesvědčivě.
Ještě lepší je ale způsob, jakým Rose trofej urval.

Základní sezona NBA čítá úmorných 82 zápasů pro všechny týmy a udržet si stoprocentní nasazení na každý z nich je takřka nemožné. Veteráni se často netají tím, že si šetří síly až na play off (pokud se do něj ovšem probojují).

Podívejte se na nejlepší kousky Derricka Roseho:

Sestřih nejlepších kousků Derricka Rose
Video se připravuje ...


Ale Derrick Rose? Ten hraje každý zápas, jako by byl jeho posledním. Nedokáže přeřadit. Rčení „hrát jako o život“ dostává v jeho podání zcela nový význam: jako by v každém utkání vedl svou soukromou válku proti obraně soupeře.

Výjimečné je i jeho vystupování. Rose je plachý, téměř stydlivý. Nečekejte žádná velkohubá prohlášení a silácké řeči – současný král NBA odpovídá tiše a často klopí zrak. Na tiskové konferenci, při níž přebíral trofej, věnoval největší část svého proslovu matce a jeho dojetí bylo viditelné a upřímné.

Tohle nebylo hollywoodsky nakašírované poděkování rodině, Bohu a fanouškům; to byla zpověď mladého dojatého kluka.

Tlak, kterému Rose čelí, je přitom obrovský. Pochází z Chicaga a pro fanoušky Bulls je místním hrdinou. Byl draftován jako první v pořadí. Domácí zápasy hraje v hale, před níž stojí obří socha Michaela Jordana – nepřekonatelné legendy, od jejíhož příběhu se v NBA poměřuje všechno.

Dostát tak vysokým očekáváním je téměř nemožné, Rose to přesto dokázal.
Coby fanoušek NBA jsem dlouho neměl z vítěze MVP takovou radost.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud