Adam Nenadál
2. srpna 2012 • 13:02

Blažkův time out? FIBA i Chorvaté jsou úplně mimo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky na olympiádě konečně vyhrály, ale vítězství nad Chorvatskem zaniklo v kontroverzi kolem time outu, který si vybral kouč Blažek necelé dvě vteřiny před koncem. Chtěl prý soupeře zesměšnit – alespoň to tvrdila hned po zápase chorvatská strana a prý i funkcionáři FIBA.



O co šlo? Blažek požádal o time out, když do závěrečné sirény scházelo 1,6 vteřiny a utkání bylo dávno rozhodnuté (89:70 pro Češky). Je pravda, že pokud by šlo třeba o ligový zápas nebo o bitvu v play off, bylo by to k soupeři přinejmenším neuctivé.

Představte si, že ztrácíte 20 bodů a máte si pobyt na palubovce prodloužit ještě o pár desítek zbytečných vteřin. A pro kouče týmu, který takto prohrává, je podobný time out fackou. Slavný trenér Phil Jackson v NBA před několika sezonami přesně takhle ponížil svého neoblíbeného soka Mika D´Antoniho.

Jenže v utkání základní skupiny na olympijském turnaji, kde o postupu může rozhodovat i skóre, je takový time out naprosto legitimní. Blažek ho měl k dispozici a využil ho smysluplně – za 1,6 vteřiny se toho dá v basketu stihnout opravdu hodně a třeba by se taková trojka v konečném účtování hodila.

Akce sice nevyšla, ale to na smysluplnosti time out nic nemění. Je to i důležitý signál pro tým: „Hrajeme až do úplného konce, postup je náš hlavní cíl, musíme využít každou maličkost, která se nám nabízí.“

V tomto konkrétním případě Blažek soupeře nezesměšnil. Naopak – odvedl dobrou práci. Chorvaté i FIBA jsou úplně mimo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud