Adam Sušovský
4. prosince 2015 • 05:00

Úder loktem si měl odpustit. Gudas pyká za vlastní hloupost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během jednoho zápasu vyřadil ze hry dva soupeře. Milana Michálka naprosto nechtěně, ránou od modré ho trefil do ruky. Mnohem větší pozdvižení ale Radko Gudas v zápase proti Senators vyvolal po tvrdém zákroku na Miku Zibanejada. Nerozčílil jen trenéra Ottawy, i jiní jeho úder považují za likvidační. Tvrdý obránce se sice brání, jenže zásah loktem do tváře byl za hranou. A hlavně úplně zbytečný. Flastr od NHL – stopka na tři zápasy – je tak především trest za vlastní hloupost. Zasloužený.



Dostával se do ráže, ve Philadelphii si vybudoval silnou pozici. Radko Gudas sice nesbírá kanadské body, se 118 hity je však druhým nejtvrdším hráčem celé soutěže. Další náraz do soupeře ale nějakou dobu nepřidá. Zatímco většinou bývají jeho zákroky fér, teď zašel přes čáru. Miku Zibanejada z Ottawy zranil dost nešikovným způsobem. Krátce poté, co mu hned po vhazování vypíchl puk, mu uštědřil i jednu dost tvrdou ránu. Loktem přímo do nosu.

Celý zákrok si ještě jednou připomeňte na videu

Tomu, že Gudas Švéda nechtěl zranit úmyslně, snad můžeme věřit. Řízný bek prostě rád hraje do těla. Využívá každé příležitosti někoho srazit, s jeho stylem hokeje se proto podobné momenty čas od času dají očekávat. Taky to není poprvé a určitě ne ani naposled, kdy otřesený soupeř zamířil přímo do kabiny. Potíž je však v tom, že v tom nyní Gudas není nevinně.

V rozhovoru pro páteční Sport se brání. „Kdyby stál v jiné pozici a já neměl jeho hlavu přímo před sebou, nebo kdyby stál víc zpříma, v podstatě by se mu nic nestalo. Jen by dostal stroma,“ tvrdí s tím, že trest na tři zápasy je dost přísný.

Jenže ta kdyby... Z opakovaných záběrů je dobře vidět, že se Zibanejad sklonil ještě dřív, než po něm Gudas vůbec vyjel. Ve chvíli, kdy si zpracovával puk ke střele, pak dostal loktem do nosu. Nečekaně. A hlavně úplně zbytečně. Proto tady není na vině Švéd, ale především obránce.

Vedení NHL tresty za údery do hlavy trestá úzkostlivě. Ani tenhle zákrok není výjimkou, byť za něj rozhodčí v zápase Gudase nevyloučili a nejedná se ani o čistou hokejovou „vraždu“, při které si hráč v plné rychlosti počká na svou oběť mimo hru někde ve středním pásmu. Trest na tři zápasy si disciplinární komise přesto v pohodě obhájí, je totiž adekvátní, a Gudas by se z něj měl především poučit. Zkušenější hráč by v podobné situaci takhle hloupě loktem nikdy nezaútočil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud