David Jarolím
8. srpna 2017 • 14:00

Že přišli Danny a spol. do Česka dohrát kariéru? Nesmysl, Altintop se ještě ukáže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší zápas víkendu? Jednoznačně bezbranková remíza Slavie v Ostravě. Hosté hráli slušně, kontrolovali hru, ale v šancích se nechovali ideálně. Zatím nevstřelili gól ze hry. Nehledal bych v tom vědu. Někdy je to o smůle, jindy o kvalitě brankáře. Navíc výsadou Slavie mohou být standardní situace. V týmu mají hráče, kteří je dovedou skvěle rozehrát i zakončovat. Například Deli nebo Škoda. Třeba si jimi na startu sezony pomohou, získají více sebevědomí v koncovce a pak přijdou i branky ze hry.



Vím, že se hodně řeší Barošova ruka. Osobně bych to nepískal a nechal pokračovat ve hře. Přestože jsem slávista, branku bych uznal. Pravidla se mění každým rokem. Sudím nezávidím, mají to složité. Obecně si myslím, že pokud nejde o úmyslnou ruku, gól by měl platit.

Co mě ale zaujalo především, že se poprvé na hřišti objevila trojice největších slávistických posil – Halil Altintop, Danny a Ruslan Rotaň.

Začnu u Altintopa. Za výkony v prvních zápasech byl pod velkou kritikou. Myslím, že šlo o velmi unáhlené závěry. Musel jsem se tomu smát, protože takovým způsobem po pár zápasech odepsat borce jeho kalibru není košer. Halil asi nemá tolik natrénováno, připravoval se sám, což je hrozně znát. Zápasová zátěž mu ale pomůže, postupně se do toho dostane. Minulý rok hrál v Augsburgu, klub měl podprůměrnou sezonu, bojoval o záchranu, ale on byl jedním z minima efektivních hráčů, na hřišti se z ničeho nepodělá. Vím, že kvalitu má. A dříve, či později ji ukáže.

Nejlépe se ukazuje Danny, fotbalově je na tom dobře, na trávníku ví, co dělá. Má to hlavu a patu.

Danny v souboji s Tomášem Poznarem při zápase Slavia - Baník
Danny v souboji s Tomášem Poznarem při zápase Slavia - Baník

A Rotaň? Trenéři mají takové hráče rádi. Pokud Šilhavý postaví hodně ofenzivní sestavu, tak on je přesně tím typem fotbalisty, který pohlídá střed pole, do defenzivy pracuje naprosto spolehlivě a nedělá chyby. Hraje jednoduše. Na první pohled to třeba nemusí být atraktivní, ale o tom to není. Sám vím, že hráči Rotaňova naturelu jsou strašně důležití. Hovořil jsem s jedním ukrajinským novinářem, který o Ruslanovi mluvil jen v tom nejlepším. Že je to profík, což v těchto zemích není úplně obvyklé.

Před startem ligy jsem četl názor jednoho z expertů, že tihle kluci si jdou do Čech kariéru jen dohrát. Je to naprostý nesmysl! Fotbalisté s takovým životopisem tímto způsobem vůbec neuvažují. Oni chtějí především vyhrávat, mají to v sobě zakódované. A je úplně jedno, že hrají v Česku.

Baník bude pro ligu oživení

Navíc tady se dá žít úplně v pohodě, Praha je krásné město, od Slavie mají vytvořené výborné podmínky. I tady budou chtít vyhrávat trofeje. Jsem přesvědčený, že v průběhu podzimu se to ukáže. Slavia má jistotu účasti v pohárech a tam tohle hvězdné trio týmu v krizových situacích strašně pomůže. Svojí kvalitou bude mužstvo zvedat.

Pro mě je zvláštní poslouchat názory, že tihle borci si myslí, že na českou ligu nemusí trénovat a že se sem přijeli jen bavit. Určitě mají s českými mužstvy zkušenosti, byť třeba jen z přípravy. Vědí, že naše liga není špatná soutěž.

Tou rezonuje výjimečně skvělý start obou nováčků Ostravy a Olomouce. Hlavně jsem rád, že oba tradiční kluby jsou zase v nejvyšším patře českého fotbalu. Hanáci na tom byli fotbalově vždycky dobře, jen jim chyběli správní vůdci. Konkrétně mi scházel střední záložník, jenž by uměl mužstvo dirigovat a především ho miloval. Baník bude pro ligu obrovské oživení. Asi se ani jeden nováček nebude pohybovat takhle nahoře, ale ve středu tabulky by mohli setrvat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud