Jakub Dvořák
26. května 2018 • 20:23

Sebevědomá Sparta? Hapal by měl místo alibi hledat důvody

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle budou na Letné vydýchávat ještě dlouho. Nedosáhnout na mistrovský titul? S tím už bylo vedení fotbalové Sparty po podzimu tak nějak smířené. Ale během jara sparťané pod Pavlem Hapalem postupně vypadli z boje o druhé a následně i třetí místo. Nakonec skončili pátí za Jabloncem a Olomoucí. Jak tento výsledek nazvat? Jednoznačně zklamání, jaké Pražané nepamatují od sezony 2005/06.



Když Pavel Hapal v březnu nastupoval do Sparty, nechal se slyšet, že mužstvo je ve hře o druhé místo. Ale on konkrétní cíl údajně nedostal a během jara tak nějak vypadaly i výkony Letenských.

Jakoby vlastně o nic nešlo. Výhru nad Duklou zbořila remíza v Plzni. Následné tři body proti Jablonci o týden později pohřbila prohra na Baníku… A tak to jelo až do konce. Když Sparta dokázala doma porazit Olomouc a v posledním kole potřebovala zdolat i Bohemku, opět to nedokázala.

„Ten tým zřejmě neměl takovou sílu na to, aby skončil v tabulce výš,“ komentoval to po remíze 0:0 v Ďolíčku Josef Šural. „Přitom kdybychom víc hráli jako tým, táhli za jeden provaz a šli víc za vítězstvím ve všech zápasech, máme teď o deset bodů víc,“ dodal.

Pokud by se jeho slova proměnila v realitu, Sparta by byla druhá před Slavií a místo brzkého termínu 2. předkola Evropské ligy v polovině července, by řešila, na koho narazí v předkole Ligy mistrů.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Sparta 0:0. Hosté zakončí nepovedenou sezonu na pátém místě
Video se připravuje ...

Nestalo se. Tým opravdu jako by po rozsáhlé rekonstrukci byl tak rozbombardovaný, že občas působil jako fackovací panák, od kterého si slabší týmy HET ligy doma ukradnou body. Přestavba, která započala v létě nástupem italského trenéra Andrey Stramaccioniho, pokračovala v zimě příchodem sportovního ředitele Zdeňka Ščasného a gradovala Hapalovým nástupem do funkce, se na týmu znatelně podepsala.

Když Stramaccioni na podzim tvrdil, že Sparta není Benevento, ale velký klub s velkou historií, sklidil spoustu posměšků. Avšak pořád se snažil alespoň verbálně prezentovat Spartu jako klub, který má mít ty nejvyšší cíle.

A co řekl Hapal po posledním utkání v lize, které Letenští nezvládli a přišli tak o čtvrtou příčku a větší šanci dostat se do Evropy? Mluvil o tom, že žádný konkrétní cíl od vedení nedostal… „Slyším to poprvé, co se týká mé osoby, tak nic takového neproběhlo,“ řekl doslova.

Od trenéra Sparty však čekám jiný přístup. Nikoli vyjádření, které zavání alibismem, ale upřímné konstatování, že sezona skončila velkým zklamáním a žádná další taková už nesmí být. A to i přesto, že Hapal nejspíš není hlavním viníkem sparťanského neúspěchu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud