Jakub Dvořák
12. ledna 2019 • 17:14

Stanciu v útoku Sparty? Ideální pozice pro něj i místo pro Dočkala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestliže na lajně byl občas utopen, nebo v systému 4-4-2 jako klasický střední záložník byl Nico Stanciu ztracen, nyní přichází zajímavý upgrade. Během zimní přípravy se rumunská hvězda Sparty objevuje na hřišti v roli druhého útočníka a naznačuje, že by se mohlo jednat o zajímavou variantu.



Během podzimu měli pro sebe útok uzmutý Benjamin Tetteh a Matěj Pulkrab, tedy dva klasičtí hrotoví útočníci. I proto musel Nico Stanciu hrát utkání zkraje, či případně ve dvoučlenném středu pole naráz suplovat pozici osmičky a desítky, což není jeho ideální role.

S příchodem zimní pauzy se však situace lehce změnila. Sparta začala zkoušet Stancia jako spojku mezi zálohou a útokem v rozestavení 4-4-2, kde rumunský fotbalista místy plní roli desítky a místy zase druhého útočníka. Zkrátka jak si to daná situace na trávníku žádá.

Novou roli si vyzkoušel už na Strahově proti Budějovicím, kde kooperoval s Václavem Drchalem a to samé bylo i v sobotu v Chotěbuzi, jen na hrotu se objevil Benjamin Tetteh. V obou případech byla spolupráce úspěšná.

Zatímco černou práci v záloze proti Chotěbuzi odváděli Guélor Kanga s Martinem Frýdkem, Stanciu se mohl věnovat kreativní stránce a doplňovat Tetteha, což se okamžitě na hře Sparty projevilo. Právě po Stanciově přihrávce se náhle ve vápně uvolnil Ondřej Zahustel. Byl to Stanciu, kdo několikrát pomohl při presinku získat míč a rozjet rychlou akci. A ve finále to bylo po Stanciově parádní kolmici, kdy Benjamin Tetteh otevřel skóre utkání.

„On začal vyloženě na desítce, v některých fázích při presinku byl jako druhý útočník. Je strašně dynamický, což je pro tuhle pozici důležité. Určitě je to jedna z variant, jak ho můžeme využít,“ přitakával Ščasného asistent Radoslav Kováč na dotaz o Stanciově nové roli.

Právě v ní kdysi exceloval v rumunské Steaue Bukurešť (dnes FCSB). A právě na tomto postu ohromil Zdeňka Ščasného při vzájemných zápasech se Spartou.

Že to Stanciovi na pomezí útoku sedí, je však důležité z ještě jednoho důvodu - Letenští mají stále velký zájem o Bořka Dočkala, a pokud by se reprezentační kapitán do Sparty skutečně vrátil, nebyl by případně problém, aby se na hřišti naráz objevil společně s Kangou, Stanciem a jedním z dua Hašek, Frýdek. A to už by na české poměry byla vskutku dominantní partička.

Posila Sparty Karlsson po debutu: Můžeme se přiučit od Švédů. Být pozitivnější a týmovější
Video se připravuje ...

Alexandru Chipciu a Nico Stanciu se radují po druhé brance Sparty
Alexandru Chipciu a Nico Stanciu se radují po druhé brance Sparty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud