Jakub Konečný
19. června 2011 • 23:42

Z psance hrdinou: Postup zařídil Chramosta

Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAKUB KONEČNÝ - Na mistrovství Evropy U-21 odjížděl ve skvělé formě. A v Dánsku ji potvrdil. Stačilo mu na to přitom nicotných šest minut v posledním utkání základní skupiny proti Anglii. V tak malém časovém úseku Jan Chramosta jeden gól dal, na druhý přihrál, a zajistil českému týmu postup do semifinále.



Když v 76. minutě Danny Welbeck překonal hlavou Tomáše Vaclíka, vypadalo to s českými ambicemi bledě. Černý kůň turnaje padl na kolena a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl zvednout. Děs a běs, to bylo všechno, co soubor trenéra Jakuba Dovalila do kritického okamžiku proti Angličanům předvedl.

Dočkal, Chramosta, Hanuš a Kovařík se radují z vítězství nad AngliíFoto Jaroslav Legner (Sport)
Právě Dovalil však otočil rázně kormidlem nudného a nezáživného zápasu, když v 83. minutě poslal na hřiště dva čerstvé útočníky: Jana Chramostu a Tomáše Pekharta.

Přitom se čekalo, že určitě přijde řada na Václava Kadlece, kterého si Sparta cení na 10 milionů eur. Jenže místo Kadlece se do hry dostal Chramosta – na šampionátu v Dánsku úplně poprvé.

A předvedl jeden z nejlepších výkonů náhradníků v dějinách českého fotbalu vůbec.

Výběr místa i cit pro optimální řešení situace osvědčil útočník Mladé Boleslavi v 89. minutě, když pohotově a chladnokrevně napálil do sítě sraženou střelu Marcela Gecova. Vyrovnání v tu chvíli značilo pro Čechy postup. Ale ještě nebyl konec.

Své mistrovské dílo neudržitelný Chramosta korunoval ve čtvrté minutě nastavení, kdy nezištnou přihrávkou vyzval Pekharta ke střele do prázdné branky – 2:1!

„Jsme hrozně šťastní, že se nám to takhle povedlo,“ smál se dvacetiletý střízlík. Napadlo ho v tu chvíli, že se v očích fotbalových fanoušků definitivně vykoupil z hříchu, kterého se dopustil před měsícem v semifinále Ondrášovka Cupu?

Útočník Mladé Boleslavi Jan Chramosta by se měl omluvitFoto Koláž iSport.cz

Tehdy na hřišti třetiligové Kroměříže nasimuloval pád po údajném faulu, za který gólman domácích dostal červenou kartu. Disciplinární komise to však nenechala jen tak, Chramostovi napařila distanc na jeden zápas a navrch ještě pokutu 20 tisíc korun.

Několik desítek minut před nedělní půlnocí nedávný psanec všechny škody bohatě uhradil.

Tomáš Vaclík (vpravo) s Janem Chramostou po vítězství nad Anglií
Tomáš Vaclík (vpravo) s Janem Chramostou po vítězství nad Anglií

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud