Jan Jaroch
17. ledna 2016 • 12:50

Grandslamová show začíná. Pět přání pro Čechy v Melbourne

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australian Open 2016 zvedá oponu a o úspěchu sní i třináctičlenná parta českých mužů a dam. Číslo 13 je ostatně pro letošní ročník z českého pohledu významné, potřinácté si v Melbourne zahrají Tomáš Berdych i Radek Štěpánek. Oba v různých rolích, ale se stejnou touhou: prodat, co v nich je. Co popřát českým zástupcům do úvodního grandslamu sezony?



Radek Štěpánek: Kvalifikace patří zpravidla mladíkům hlásícím se o své slovo, tři zápasy v ní ale tentokrát zvládl sedmatřicetiletý veterán, nejstarší muž turnaje. Radek Štěpánek zúročil floridskou dřinu, přechod na bezlepkovou dietu i změnu rakety. Ať ve zdraví přežije 1. kola s Japoncem Tatsumou Itoem a zaslouží si velký zápas na centru proti Stanu Wawrinkovi!

Tomáš Berdych: Čeká ho první grandslam po třicítce, poslední dva roky hrál v Melbourne semifinále. Sen o grandslamovém titulu se čím dál víc zdá už jen jako přelud, ale Berdych poctivě dře a dává si nové šance.

Poslední dva roky těžil v Austrálii z příhodných losů, nyní se může ve 3. kole srazit s dvacetiletým Nickem Kyrgiosem, borcem, jemuž má patřit budoucnost. Mladým vlčákům český tenista stále zdatně odolává a ať to dokáže i nyní. Tak velký střet by ho mohl zocelit pro další zajímavou jízdu.

Petra Kvitová: Když z kvalifikace vyfasovala Luksiku Kumkhumovou, která jí před dvěma lety v Melbourne senzačně vyřadila v prvním kole, muselo se jí po prodělané střevní viróze lehce přitížit. Kvitová má však za sebou dobrou přípravu, nestresovat se okolnostmi a hrát svůj tenis, to by mělo stačit. Přežít první kola, uklidnit se a pak už se může stát vše – to je pro Petru obvyklý návod.

Karolína Plíšková: Nastupuje do patnáctého kariérního grandslamu a prokleté 3. kolo, přes které se ještě nikdy nedostala, by měla konečně vyhrát. Kde jinde zlomit tuhle bilanci, než na grandslamu, jehož je bývalou juniorskou šampionkou. Los má slušný, v prvních třech duelech ji může čekat coby nejhorší sokyně po pauze se vracející Jekatěrina Makarovová, 21. nasazená.

Jiří Veselý: Potřeboval by začít slibnou spolupráci s respektovaným koučem Tomášem Krupou pravou nohou. Loni na Australian Open přiletěl na poslední chvíli coby šampion z Aucklandu a hned ztroskotal. 2. kolo proti Ivu Karlovičovi, jehož srazil ve skvělém zápase na US Open, by mu letos slušelo. A ještě mnohem víc.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud