Jan Jaroch
20. srpna 2018 • 14:33

Mistr mistrů. V éře Supermanů má Djokovič odznaky výjimečnosti

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hraje tenis v éře dvou Supermanů, kteří dokázali všechno, co bylo v lidských silách. A ještě mnohem víc. Rafael Nadal a jeho 11 titulů z Roland Garros? Naprostá sci-fi. Roger Federer coby dvacetinásobný grandslamový šampion? Ještě v roce 2002, kdy tehdejší rekordman Pete Sampras vylepšil ve Flushing Meadows svůj rekord na 14, by vám každý řekl, že taková cifra je naprostou utopií. A dnes ještě Švýcar nemusí být zdaleka na konečné.



Novak Djokovič jde ve stopách dvou titánů a snaží se jim rovnat. Ač není globálně tak populární a zatím ani doceňovaný, je odznakem jeho velikosti, že sám dokázal něco, co Federer ani Nadal nezvládli. V sezonách 2015 a 2016 vyhrál čtyři grandslamové tituly za sebou, což dokonal pohádkovým triumfem na Roland Garros, jenž marně dlouhá léta stíhal.

Nyní může nabídnout neméně pozoruhodný zápis. Vyhrál všech 9 různých turnajů kategorie ATP Masters, jako první člověk v dějinách od roku 1990, co tahle série vznikla. O Djokovičovi se hovoří jako o zřejmě nejkomplexnějším tenistovi, který kdy hrál. A tenhle výkon to dokládá. Dokázal triumfovat na extrémně pomalé antuce v Římě, na rychlém betonu v Miami či pod střechou pařížské haly Bercy.

Švýcarovi i Španělovi chybí dva tituly do sbírky. Federer nikdy nedokázal vyhrát antukový Řím a Monte Carlo, Nadal je zase prostý titulu v Miami a také v halové Paříži. Mallorčan nikdy navíc nedokázal vyhrát ani Turnaj mistrů, kde je jednatřicetiletý Srb pětinásobným šampionem a už jen jeden titul ho dělí od Federerova rekordu.

Zatím lze argumentovat o tom, že je Djokovič třetím nejlepším hráčem dějin, který se kdy narodil. Slůvko zatím je podstatné. Nole může stoupat ještě výš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud