Jan Podroužek
13. listopadu 2015 • 05:00

Hezky pěkně mišíkovsky: Nechte hrát Tomáše Kalase! Děkuju…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málem by ani na tyhle dva přípravné zápasy v týmu nebyl. Jede až jako náhradník, protože kvůli zranění nemůže Theo Gebre Selassie. Proto nakonec proti Srbsku a Polsku nastoupí. I když vlastně asi spíš nenastoupí, možná sebere sotva nějakých pár minutek. Škoda, velká škoda takhle zacházet s Tomášem Kalasem…



Není to poprvé, a bohužel to asi není ani naposledy, co se takhle vypisuju o 22letém českém stoperovi. Stoperovi! To je důležité říct, protože právě na tomhle postu si nároďák v poslední době nestojí zrovna nejlíp. A Kalas je stoper, ne pravý bek, i když na tomhle postu nastupoval v Arnhemu a i teď v Middlesbrough, protože to tam prostě umí zvládnout.

Zaprvé pryč je spolehlivost Václava Procházky. Kiksy, červené karty. Nevím, jak dlouho ještě může mít s takovým způsobem hry jakýkoliv trenér trpělivost.

Zadruhé Michal Kadlec ve Fenerbahce vůbec, ale vůbec nehraje. V turecké lize má v probíhající sezoně tři zápasy, posledních šest utkání ani minuta. A to si plně uvědomuju, jak dobře hrál nedávno v Nizozemsku. To ano, ale taky už mu bylo třicet a vzhledem ke své herní (ne)praxi se o něj nedá opírat věčně.

A zatřetí, co se týče Marka Suchého, ten má stopku pro první utkání na EURO.

Snad jen Tomáš Sivok vychází z českých stoperů docela dobře. Jenže ho zase často trápí zranění…

A teď je tu do toho všeho Tomáš Kalas. Hoch z Hané, kterého si uvázala Chelsea. Který nastupuje ve druhé anglické lize za Middlesbrough. A hlavně, který je vynikající fotbalista. Vždyť ten se přece musí hodit do děravé defenzivy, která pod koučem Pavlem Vrbou ještě ani jednou neudržela čisté konto.

Atleticky špičkově vybavený. Nebýt fotbalu, na elitní úrovni by se mohl věnovat klidně jiným sportům. Od otce, bývalého atletického trenéra, má v sobě zakotvenou skvělou pohybovou kulturu. Nechybí mu rychlost, výskok, obratnost. Nechybí mu hlavně ani konstruktivní práce s míčem, rozehrávka. Nechybí mu zkušenosti z těžkých zápasů. Z těch fyzicky nejnáročnějších, i z těch důležitých co se týče bodů.

Že ho přehlíží Chelsea, která si syslí ve středu obrany Johna Terryho a Garyho Cahilla, dva sice velmi zkušené, ale taky velmi pomalé a poslední dobou dost často chybující hráče, to ještě tak nějak stěží dovedu pochopit. Je to velký klub, hraje se v něm taky hodně na jména. Bohužel.

Ale že ho musí přehlížet i český fotbal, který si ho v Olomouci vychoval, to už mi hlava nebere.

Dva starty v seniorském áčku? Fakt nevím… Ve dvaadvaceti, v době, kdy může nastupovat jako talent vedle zkušených a zmíněných Sivoka, nebo Kadlece, to je přece ideální příležitost, jak si rozehrát možná do budoucna jednoho z nejlepších hráčů Česka. Jen velmi málo fotbalistů z tuzemska má našlápnuto jako on.

Jako se kdysi křičelo na protest proti zákazu pro písničkáře a disidenta: „Nechte zpívat Mišíka!“, já si s dovolením neodpustím: „Nechte hrát Kalase!“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud