Jan Podroužek
22. listopadu 2016 • 15:01

I hráči vytváří normy. Rosa gestem fair play určil tu správnou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná se najde hodně lidí, které to zasáhne. Gesto Antonína Rosy třeba donutí některé, aby se zeptali sami sebe. „Zachoval bych se stejně? Vím o sobě, že jsem ke svému okolí vždycky fér, když jsem přímo konfrontovaný?“ Rosova úloha v celém případu je dle mého podružná. Z prostého důvodu. Tečoval střelu, kvůli níž platil gól. Chvíli postával, nehlásil se zběsile k tomu, že rozhodčí může uznat branku. Jednoduše řečeno: působilo by to lacině, skoro až bláznivě.



Ale v momentě, kdy byl přímo dotázaný, aby řekl pravdu, tak ji řekl. To není hrdinství, to je norma, kterou ale mnoho z nás v sobě třeba nemá. Buď jde zrovna o vás, anebo zaplať pánbůh ne.

Důležitější v mých očích je například role trenéra Michala Bílka.

Představuje totiž v daný moment autoritu. Jakoby založí společenskou skupinu, která se názorově vymezí, a do ní se budou přidávat další se stejným názorem, a na druhou stranu se postaví ti, co nesouhlasí.

Bílek už ze začátku vyřkl slova, jimž se dá dobře porozumět. Že se Rosa zachoval férově. Ano, bezesporu.

Že rozhodčí je od toho, aby rozhodl. S tím se taky nedá nesouhlasit. Na jeho původním vyjádření mi vadila jen jedna věc, sice že se „sudí nemá pět minut dohadovat s hráči a ptát se jich, jak to bylo“.

Jihlava - Zlín: Férový Rosa! Obránce Jihlavy po hádkách přiznal gól soupeři
Video se připravuje ...

Přijde mi zcela lidské, že když vznikne prostor k obsáhlejšímu řešení a hlavně k pochybnostem, zeptat se přímo u zdroje, aby kápnul božskou. A Bílek přece nemůže být naštvaný, že jeho hráč se k něčemu přizná. Pak by totiž nepřímo ponouknul ostatní, že normální je nadsazeně řečeno „těžit z toho, co mi nepatří“.

Pak už nemá cenu dál to rozebírat. Protože se dostáváme do fáze, kdy je zkrátka Rosovi třeba přiznat férové jednání a basta.

Bílek pak o den později řekl ještě jednu důležitou věc. Že se Rosa ani nemohl zachovat jinak, a kdyby ano, bylo by to špatně.

I hráči na hřišti, fotbalisté, vytváří normu. Částečně mohou ovlivnit chování třeba u dětí, které by jednou taky chtěly hrát fotbal jako profíci.

A jejich vzorem nemá být zatloukací panák, nebo dokonce sedmilhář.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud