Jan Vacek
16. října 2014 • 14:54

Chovanec? Pro Spartu dobrá zpráva, pro Slovan už méně

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluvilo se o tom už před deseti lety, realitou je to ovšem až nyní. Trenér Jozef Chovanec míří do Slovanu Bratislava, jeho mise má naprosto jednoznačné zadání. Vytáhnout slovenský velkoklub z bídy a frustrace, která ho obklopila po sérii mizerných výsledků. Podaří se mu to? Osobně o tom nejsem přesvědčený.



Sparťan za sparťana, Chovanec za Straku. Takové je resumé posledních změn na střídačce Slovanu Bratislava. Pro Spartu, nejbližšího vyzyvatele slovenského klubu v Evropské lize, je to výborná novina. Po odvolání Františka Straky hrozilo, že by vzájemný duel, jenž je na programu už za týden, mohl ztratit část svého náboje. S příchodem Jozefa Chovance tyhle obavy padají. Naopak, duel česko-slovenských těžkých vah by mohl být ještě pikantnější.

Chovanec ve Spartě strávil podstatnou část hráčské kariéry, letenskému klubu dopomohl celkem k osmi titulům. Prostředí pražského klubu výborně zná. V pozici trenéra sice získal se Spartou tři zlaté medaile, od té doby už ale uplynulo mnoho let. V prosinci 2011 byl Chovanec kvůli mizerným výsledkům ze Sparty odvolán, na jeho hlavu se za nevýrazný herní projev snesla vlna kritiky.

Pro klub z Letné je změna na trenérském postu Slovanu pozitivní i ze sportovního hlediska. Na Spartě mají výtečně zmapovanou Chovancovo trenérskou filozofii, čtyřiapadesátiletý kouč navíc bude mít pouze týden na to, aby tým na vzájemný souboj připravil.

Situaci mu komplikuje skutečnost, že není přirozeným motivátorem, chybí mu vlastnosti Františka Straky či Petra Rady, kteří dokážou tápající mužstvo nakopnout prakticky okamžitě. Toho by měla Sparta využít.

Stěžejním úkolem Jozefa Chovance ovšem není zvládnout duely s českým sokem. Především musí pozvednout Slovan, jenž se po jedenácti odehraných kolech krčí až na pátém místě s hrozivou ztrátou na vedoucí Trenčín. A tady by mohl být zádrhel.

Chovanec byl geniálním hráčem, v roli trenéra už ale na předešlé úspěchy nenavázal. Jeho štace povětšinou končily neúspěšně, doprovázely je rozpaky. V Bratislavě navíc bude od úvodu čelit mimořádnému tlaku, zlepšení se očekává prakticky okamžitě. Před třemi roky v podobné roli ve Spartě Chovanec selhal, nyní má možnost si renomé vylepšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud