Jan Vacek
7. dubna 2017 • 11:19

Chyba systému českých týmů. Hráče musí hledat kluby, ne agenti

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají největší ambice, nejlepší finanční možnosti lepší i nejúčinnější nástroje, jak si vysledovat vhodné posily. Zimní přestupové období ovšem ukázalo, že ani tohle zázemí Plzni, Slavii a Spartě nestačí. Tuzemské těžké váhy shodně nakupovaly levé obránce, shodně z ciziny. Ani v jednom případě přitom nemůžeme říct, že by to byla kdovíjaká trefa.



Pojďme postupně. Plzeň přivedla z Mariboru Erika Janžu. Slovinský fotbalista ale dosud v soutěžním utkání nastoupil za Viktorii pouze jednou. Slavia ukázala na Perze-Egila Fla. Ten má sice místo v základní sestavě, svými výkony ale pravidelně patří mezi nejhorší slávisty. Sparta si pak vyhlédla Bogdana Vatajelua. Drahou posilu z Rumunska, která však dosud nastupuje jen v juniorce. A s velkou pravděpodobností se na tom do konce sezony nic nezmění.

Jak je možné, že kluby šláply takhle vedle? Základní problém vězí v procesu, který příchodu hráče předchází. Platí to především o Plzni a Slavii. Oba celky postupují tak, že osloví agenty s požadavkem na konkrétní post.

Manažeři, v případě Janži a Floa Pavel Zíka ze společnosti Global Sports, pak připraví několikačlenný seznam vytipovaných posil. Ten následně putuje klubům, které si z něj vybírají. Často ale velice povrchně, pouze na základě statistických údajů a krátkých videosestřihů. Prakticky od stolu. Takhle navíc nepostupují jen Plzeň a Slavia, ale i další české kluby.

Ve skutečnosti by to při tom mělo fungovat přesně opačně. Klub by si měl na základě vlastního oddělení skautingu v zahraničí najít hráče, který přesně splňuje požadavky trenéra a zároveň je finančně dostupný.

Takového fotbalistu je také potřeba vidět naživo, v ideálním případě několikrát. Až pak je možné oslovit agenta, aby pomohl se samotnou realizací transferu. Třeba zástupci Plzně začali na Janžovy zápasy jezdit až ve chvíli, kdy na něj dostali od agenta tip.

Vatajelu ve Spartě je trochu jiný případ. Tam to byla sólo akce samotného klubu, který si hráče sám našel a chybně vyhodnotil jeho možný přínos pro mužstvo. Také je to samozřejmě průšvih, ale minimálně základní postup byl správný.

Pokud ovšem bude většina klubů nadále držet model, při kterém spoléhají prakticky jen na to, s čím přijdou agenti, může být první liga brzy prosetá nekvalitními a navíc velice drahými hráči z ciziny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud