Jiří Punčochář
20. září 2016 • 16:00

König vsadil sám na sebe. Varianta Bora není tutovka, ale má koule

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po gymnáziu a vysoké škole je čas postavit se na vlastní nohy. I tak se dá vystihnout rozhodnutí cyklisty Leopolda Königa, jednoho nemnoha českých profesionálů, schopných měřit se se světem, opustit elitní tým Sky a vydat se jinam. Tam, kde dostane příležitost sám za sebe ukázat, co dovede. Vybral si tým Bora-Hansgrohe, což je pro jeho potřeby ideální varianta.



Německý tým na svém webu „prodává“ novou akvizici jako návrat domů, jako setkání dvou sehraných partnerů. Je to líbivé, ale dost zjednodušující. Od roku 2014, kdy Leopold König z této stáje do Sky odešel, se v jejím chodu změnilo mnohem víc než jen název, který tehdy byl NetApp-Endura, letos je Bora-Argon 18 a příští rok bude Bora-Hansgrohe.

Kdyby vedení týmu nesehnalo velkého sponzora (Hansgrohe) a manažer Ralph Denk nepodepsal Petera Sagana a jeho družinu, jsem si téměř jistý, že je dnes König úplně jinde. Návrat si nevybral ze sentimentu, ale pro velký potenciál, který tento krok slibuje.

Především Bora-Hansgrohe tři čtvrtě roku dopředu deklaruje, že bude český závodník jeho lídrem na Tour de France. Znamená to nejen to, že König lídrem bude, ale že se posila těší jeho značné důvěře. Jinak by tým v září 2016 o červenci 2017 takhle otevřeně nemluvil. Vzhledem k tomu, že Němci jako svoji prioritu získali Petera Sagana a jezdit za ně bude i Rafal Majka, může si König být jistý, že svůj projekt berou vážně. Jinými slovy že ho nenechají na Tour de France jen tak plácat. Naopak na nejlepší akci sezony chtějí mít všechno tip-ťop.

Nejdou do neznáma, protože sestava ve složení Sagan-Majka-XY je dostatečně vyzkoušená; do letoška ji na Grand Tour vozil zanikající Tinkoff a byla to úspěšná parta. Na posledních akcích neplnil roli XY nikdo menší než Alberto Contador, a přestože třeba letos se nepotkal s formou, což vystoupení celého Tinkoffu ve Francii hodně poznamenalo, patřila parta ruského miliardáře Olega Tiňkova vždy k těm nejambicióznějším.

Zjednodušeně řečeno se teď do Contadorovy kombinézy převleče König. Jiný typ závodníka než slavný Španěl, v jiném týmu, ale ve stejném vzorci fungování a stejně tak schopný zaútočit na stupně vítězů.

O pohodlnost König nestál

A jsme u ambicí a možností. Před týdnem jsem v deníku Sport označil za nejlepší variantu pro Königa (z hlediska vyhlídek na umístění na TdF) setrvání v týmu Sky, za čímž si stojím. S Chrisem Froomem by se mohl pohybovat mezi nejlepšími, jako se ve špičce společně pohybují Nairo Quintana a Alejandro Valverde se svým Movistarem a jako jim to šlo během letošního ročníku, než se v jedné z etap provařili tak, že je to stálo všechny šance. Taková chyba se těžko bude opakovat.

Už jednou z vyrovnanosti ve Sky český vrchař profitoval, když vloni během Gira převzal kapitánskou pásku a dojel si pro životní 6. místo na Grand Tour. Na Tour to tento rok mohlo vyjít znovu a mohlo se to opakovat rok co rok. Zůstat ve Sky mohla být ta nejtutovější sázka, pokud něco takového v profesionálním týmu existuje.

O pohodlnou cestu však König nestál. Na rozcestí, na jakém se letos nacházel, zvolil stejně jako před ním Richie Porte. Ten ze Sky vloni odešel do BMC, kde pro sebe viděl lepší šanci, a letos na Tour skončil pátý.

Typově kolem sebe bude mít König se Saganem a Majkou úplně jinou sestavu, než měl ve Sky. Rozhodně ne tak silnou, což ale nemá nikdo. O to víc rozhodne jeho um, jeho šikovnost poradit si v horách bez prvotřídních superdomestiků. To ho láká. Proto nečeká na šanci ve Sky, proto šel se svým jménem na přestupový trh.

Tohle rozhodnutí má koule.

Když se takhle o sebe postaral Porte, není důvod, aby to nedokázal i on.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud