Jiří Punčochář
13. září 2016 • 05:00

Königova Vuelta: Chybami si pokazil nejlepší Grand Tour svého života

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Leopold König nemluvil na olympiádě do větru, když polemizoval o tom, že aby byl v ideální formě, potřebuje napřed absolvovat sedm etap a rozehřát se jako silný diesel. Na Vueltě, posledním z třítýdenních etapových závodů, to názorně předvedl. Výkonnost měl výbornou, přestože si výsledný dojem pokazil dvěma chybami. Vrací se tak domů místo s výsledkem, kterým by podtrhl svůj návrat po zranění, „pouze“ s velkým příslibem do budoucna.



Jak jsem Leopolda Königa stačil poznat, je naprogramovaný jako životní optimista. Na svých klopýtnutích vždy hledá napřed to pozitivní. Je zřejmé, že na letošní Vueltě se mu budou klady hledat dobře. Byť ve Španělsku musel přijmout druhé nejhorší umístění na Grand Tour v životě.

Tahle Vuelta by se dala charakterizovat klasickým přirovnáním ke sklenici, která je buď z poloviny plná, nebo z poloviny prázdná. König ji naplnil silnými výkony v kopcích, podporou favorizovaného Chrise Frooma, nabíráním vteřin na kapacity typu Alberta Contadora . Vylil si ji naopak kiksy, jichž se dopustit neměl, jako když se nechat „zavřít“ v osudné 15. etapě v poslední skupině a nabral hodinovou ztrátu, nebo když protaktizoval souboj o etapové prvenství s Mathiasem Frankem. Jasně na něho měl, prováhal ale čas k ataku a finišoval těsně druhý.

Je potřeba říct, že bez prvního by nebylo druhého. Bez propadu celkovým pořadím by se König nedostal do pozice, z níž by mohl bojovat o etapové prvenství, k tomu by ho soupeři nepustili. Mohl si tak ale ideálně zlepšit bilanci, což se mu nepovedlo. Cyklisté potvrdí, že vyhrát etapu na Grand Tour má větší cenu než dojet, řekněme, patnáctý.

Natož devětadvacátý, což je Königovo pořadí z Vuelty. I když výsledkově propadl, je reálné říct, že sahal po umístění v elitní pětce, snad i trojce. Díky individuální časovce, kterou zvládl bravurně, mohl o tyto vysoké mety usilovat. V tom je cyklistika specifická. Jedno zaváhání během tří týdnů a z hrdiny je pěšák.

Zůstane stín nevyužité příležitosti

Oprávněně ovšem König považuje právě tuto Vueltu za Grand Tour, na které předvedl nejlepší výkonnost. Copak o to, uměl končit i výš. Právě ve Španělsku svoji velkou kariéru 9. místem před třemi lety odstartoval, spolehlivě a kvalitně jel i na Giru. Ale například vloni na Tour, kde byl členem vítězného týmu, se trápil, chyběla mu šťáva.

To letos na Vueltě vytvářel šance pro Chrise Frooma, dokázal být aktivní, zvládl sehrát roli „druhé karty“ pro odvádění pomoci i myšlenek na vlastní umístění. „Šlo o otázku taktiky, nikoliv výkonnosti,“ řekl k jeho nedostatkům Dave Brailsford, šéf stáje Sky. Kdo ví, jestli se na Königově mylné spekulaci při Frankově stíhání neprojevila i známá preference ve Sky o dokonalé propočítání veškerých detailů, wattů a šlápnutí na úkor živelnějšího závodění.

Je možné, že černomodrý dres Sky už na sobě König od roku 2017 nosit nebude. Dvouletá smlouva vyprší, kapitola se uzavře. Český cyklista poznal špičkové profesionální prostředí, nejpropracovanější na světě. Bude velmi lákavé sledovat, jak zkušenosti zúročí od příští sezony, kdy se má nejméně na jednu Grand Tour (ať už to bude v jakémkoliv týmu) vrátit. Mluví se o německé sestavě Bora-Hangrohe s hvězdným Peterem Saganem v čele.

Co se právě volby příštího angažmá týká, nemusí promarněná šance na umístění v elitní pětce na Vueltě českého jezdce mrzet. Podle všeho už má tým dávno vybraný, ještě do konce září jeho jméno oznámí. Rozhodovalo se dřív, ne minulý týden.

I to vypovídá o tom, že z jednoho (dvojího) zaváhání se Königova stoupající kariéra hroutit nebude. Jeho schopnosti jsou dostatečně známé i prokázané.

Co po Vueltě zůstane, bude tak jenom stín nevyužité příležitosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud