Jonáš Bartoš
23. července 2013 • 10:30

Sarajevský "atentát"? Plzeň by mohl provětrat jako Spartu Vaslui

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrbovi svěřenci doma dostali od Željezničaru ze tří střel tři góly, situaci si zkomplikovali úplně zbytečně. Myšlenky na to, že by vyřazením v Sarajevu ztratili celou sezonu evropských pohárů, plzeňští fotbalisté rázně odpalují do kouta. Pokud by roli velkého favorita nezvládli, klubu by to způsobilo nepříjemné komplikace.



Pavel Vrba odmítá, že by ho v úterý večer čekal nejtěžší zápas na plzeňské lavičce. Jenže západočeský tým hraje opravdu o hodně. Čeští mistři zkrátka MUSÍ, vyřazení od slabšího Željezničaru by bylo neodpáratelným kolapsem.

"Kdybychom nepostoupili, nebylo by to zrovna příjemné, ale ze své cesty bychom neuhnuli. Dlouhodobě se prezentujeme nějakým fotbalem a chceme v tom pokračovat," jednoznačně slibuje kouč Vrba.

V Plzni se díky ohromným úspěchům těší ohromné popularitě i podpoře vedení, jdou za ním hráči. Jenže rok bez evropských pohárů? Na to s tak ambiciózním a širokým kádrem, který dali v Plzni dohromady, určitě nejsou připravení.

Plzeňský trenér Pacvel Vrba na předzápasovém tréninku v SarajevuFoto Pavel Mazáč Sport

Podobnou situaci zažila před dvěma lety Sparta. Ve 4. předkole Evropské ligy překvapivě nestačila na Vaslui a na celou sezonu přišla o konfrontaci se zbytkem Evropy.

Propadák odskákali například Jaromír Blažek s Tomášem Řepkou, v zimě se poroučel tehdejší GSM Jozef Chovanec.

Tak drsný scénář by v Plzni nejspíš nenastal. Ale co když na stůl trenéra Vrby znovu přistane reprezentační nabídka? A co klíčoví hráči, nezačali by Západočeši se zúžováním kádru? Nemluvě o tom, že by přišli o lákavé stamiliony, jaké Liga mistrů do klubových pokladen přináší.

Jsem přesvědčen, že Plzeň odvetu zvládne. Tým je natolik vyzrálý a zkušený, že nemá důvod "jančit" a v Sarajevu se rozložit. Kvality obou týmů jsou úplně někde jinde, Horváth a spol. by se museli opravdu sesypat, aby se zrodila postupová senzace.

Na druhou stranu před utkáním k ní není zas tak daleko. Željezničar má díky třem gólům v plzeňské síti k postupu blíž než šest procent, které po utkání ve Štruncových sadech skromně zmiňoval trenér Amar Osim.

Západočeši jsou zatím v klidu, věří si. Tak je to správně, panika není na místě. Ale pokud se domácí dostanou v úterý do vedení, legrace pro mistrovskou partu přestane...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud