Jonáš Bartoš
3. června 2014 • 22:36

Sparťansko-plzeňská repre? Na dvou týmech se stavět nemůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Vrba si proti Rakousku vyzkoušel ligovou eskadru, až na Matěje Vydru sparťansko-plzeňskou jedenáctku. Stavět na sehraných hráčích se zažitými klubovými návyky dává logiku, může to být hodně prospěšné. Přátelský duel v Olomouci ale naznačil, že český nároďák hráče ze zahraničních soutěží potřebuje. Někteří jedinci na trávníku nedokázali přesvědčit, že do základní sestavy pro ostré kvalifikační boje patří.



Pavel Vrba ve fázi hledání ideálního kvalifikačního módu vynechal krajánky a na hřiště poslal od prvních minut mix mistrovské Sparty (7 hráčů) a vicemistra z Plzně (3 hráči). Jediným mimo dva nejlepší české kluby zbyl jen útočník Matěj Vydra.

Občas šlo o zajímavý pohled. Aby společně kombinovali Procházka s Holkem, pak si naráželi Hořava s Váchou a vysílali do úniků Kadeřábka, Limberského či Hušbauera, to se na klubové scéně opravdu nemůže stát. Na zažité návyky členů kádrů nejlepších českých celků kouč Vrba sázel, přesto to na hřišti občas zle drhlo.

Co českým borcům proti Rakousku chybělo? Často větší pohyb, agresivita, řada z aktérů jako kdyby nastoupila s „těžkýma nohama“ a nemohla se dostat do tempa. Jistě, je to pochopitelné. Na konci sezony už většina hráčů má fotbalu plné zuby, těší se na dovolenou. Jenže v momentě, kdy se na tělo navleče národní dres, MUSÍ každý odevzdat úplně všechno.

Roli samozřejmě sehrála i menší obouchanost v reprezentačním dresu. Na trávníku kolikrát chyběl někdo, kdo by si dovolil jeden na jednoho, vytvořil přečíslení nebo se dostal do šance. Vepředu se nedařilo dostat do více gólových šancí, vzadu se hráči dopouštěli chyb.

Po třech testovacích zápasech, kdy ani jeden neskončil vítězstvím, už trenér Vrba nemá čas na experimenty. Na generálku s USA před startem kvalifikace musí sestavit jedenáctku, která bude schopná vítězit a bude schopná vydolovat postup na EURO.

Po „ligové zkoušce“ s Rakouskem je jasné, že jen s tuzemskými hráči to nepůjde. Sivok, Michal Kadlec, Suchý, Pudil, Darida, Jiráček, Hübschman, Václav Kadlec, Kozák a především dvojice Čech a Rosický jsou hráči, které Vrba potřebuje.

Když od střídajícího Limberského přebíral kapitánskou pásku Lukáš Vácha, hráč s teprve druhým reprezentačním startem, šlo o výmluvný obrázek. Úplně bez zkušeností to nepůjde. A Vrbovi zbývá už jen poslední test, aby své hochy do kvalifikace řádně vyladil. A začlenil do týmu i ty, co nastupují v zahraničí.

Insalker obírá Hořavu o míč
Insalker obírá Hořavu o míč

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud