Jonáš Bartoš
17. srpna 2015 • 09:00

Sázka na Vrbova žáka? V Plzni logická volba, která mohla přijít dřív

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v době, kdy Pavel Vrba odcházel k reprezentaci a v Plzni si lámali hlavu nad tím, koho za něj, jsem o té možnosti psal. Proč nevyužít Karla Krejčího, Vrbova věrného asistenta? Západočeský patriot nakonec odešel s úspěšným koučem k národnímu týmu, jeho životní šance v pozici hlavního kouče přichází po roce a půl. Minimálně atmosféru v kabině jeho příchod pročistí, tam už potřebná chemie s Miroslavem Koubkem příliš nefungovala.



Tři dny před zápasem o druhou šanci na Evropu měnit trenéra, takový risk znamená velkou odvahu. V Plzni ale v bídně rozjeté sezoně něco udělat museli. Potřebují dostat do latě klíčové hráče, jejichž výkony zatím značně drhnou a začít sbírat lepší výsledky.

Přísný trenér Koubek na mužstvo přenášel velkou nervozitu a odpovědnost za to, jak moc je vstup do sezony důležitý. Po ztraceném duelu o Ligu mistrů s Maccabi nastal výsledkový sešup, jaký český mistr posledních pět let prakticky nepamatuje.

Vedení tak sáhlo po radikálním řešení a na lavičku povolalo známé tváře. V momentě, kdy se klub rozhodl pro změnu trenérského štábu, dává příchod Karla Krejčího i Pavla Hortvátha logiku.

Prvně jmenovaný dostává životní možnost, aby navázal na éru s Pavlem Vrbou . Posun Krejčího se nabízel už na začátku roku 2014, kdy tehdejší hlavní kouč kývl na nabídku nároďáku. Tomáš Paclík s Adolfem Šádkem nakonec zvolili jinou variantu, Krejčího si vzal Vrba sebou k reprezentaci. Angažmá Dušana Uhrina i Miroslava Koubka ale netrvala dlouho, ani jeden v klubu nepřežil náročné léto.

Šance plzeňského patriota přichází právě teď. Krejčí prostředí v klubu detailně zná, platí za fotbalového fanatika, respektovaného odborníka prosazujícího moderní trendy. Na pozici hlavního trenéra si počkal rok a půl, než do něj Viktoria vložila plnou důvěru. V momentě, kdy se rozhoduje o tom, zda klub dokáže pokračovat v nejúspěšnější pětiletce západočeského fotbalu.

Také povolání Pavla Horvátha dává smysl. V plzeňské šatně je jako doma, jeho urychlený návrat z Domažlic má hlavně probudit lídry v kabině, jejichž fazona na startu sezony zaostává za očekávaným standardem. Jen jeho přítomnost z hlediska psychické pohody může přinést kýžený úspěch, byť Horváthův comeback do Plzně byl v plánu až později.

Krejčí s Horváthem přichází v těžké chvíli. Pro plzeňský fotbal je naprosto zásadní, aby Viktoria prošla přes Vojvodinu do Evropské ligy a aspoň trošku se zahojila poté, co nevyšel sen o Lize mistrů. Čas tlačí, oblíbené plzeňské duo čeká těžká zkouška.

Až po evropském dvojzápase se ukáže, zda klub náhlým odvoláním trenéra Koubka spáchal harakiri, nebo naopak utne výsledkovou mizérii a nastartuje úspěšnou sezonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud