Jonáš Bartoš
21. září 2019 • 22:35

Plzeň bez Hrošovského? Díra byla zacelena. Z Kalvacha je přestup léta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Plzni se toho okamžiku hodně báli, trenéru Vrbovi přibývaly vrásky na čele. Co udělá s týmem odchod Patrika Hrošovského, který po vypadnutí z Evropy zamířil na slíbený přestup do belgického Genku? Srdce západočeského mužstva zatím nechybí tolik, jak se předpokládalo. Viktoria si na hru bez motoru ve středu hřiště velmi rychle zvykla, její hra nijak zvlášť netrpí. Hlavní podíl na tom má Lukáš Kalvach, který bez jakékoliv bázně převzal otěže po slovenském reprezentantovi.



Minimálně poslední čtyři sezony platilo, že základní sestava Viktorie Plzeň nemůže existovat bez Patrika Hrošovského. Drobný, ale o to zarputilejší záložník, se postupně vykopal v klíčovou oporu, pana Nepostradatelného. Kolem šikovného záložníka kroužily evropští zájemci, až mu plzeňské vedení dalo zelenou pro odchod do belgického Genku.

Plzeň si v létě přichystal alternativu. Z Olomouce přivedla Lukáše Kalvacha, kterého trenér Vrba okamžitě instaloval do elitní jedenáctky. Kalvach se postupně obouchával vedle Hrošovského, po jeho definitivním odchodu zcela převzal dirigentskou taktovku uprostřed pole.

Zatím se zdá, že v Plzni letním nákupem z Hané trefili bingo. Kalvach už stihl dva nádherné góly, a co víc, v dresu českého vicemistra si vybudoval výsadní pozici. Vylétl i do reprezentačního výběru trenéra Šilhavého.

SESTŘIH: České Budějovice - Plzeň 0:3. Jasná výhra Viktorie, která se dotáhla na Slavii
Video se připravuje ...

Viktoria byla léta zvyklá na výstavbu přes Hrošovského, který umně rozdával dlouhé i krátké přihrávky, dával hře patřičný rytmus i řád. Nahradit ho se zdálo jako těžko řešitelný rébus. Jenže Kalvach zatím těžkou roli zvládá, s pomocí ostatních drží západočeskou hru na vysoké úrovni. Zatím se jeví jako nejlepší plzeňský nákup léta, možná nejlepší posilu od chvíle, co se Pavel Vrba vrátil do Štruncových sadů.

Poslední dva zápasy s ním odehrál ve středové dvojici Roman Procházka, nad nimi operoval Tomáš Hořava. Při zranění Aleše Čermáka jde o ideální složení, všichni tři zahráli v sobotu v Budějovicích velmi dobře.

Plzeň vyhrála čtvrtý zápas po sobě, před nedělním pražském derby se bodově dotáhla na vedoucí Slavii. Také díky funkčnímu středu hřiště může stále pomýšlet na ty nejvyšší mety. A po nepříjemném vyřazení z evropských pohárů se naladila na vítěznou vlnu.

České Budějovice - Plzeň: Řezníkův pas zužitkoval Procházka, 0:2
Video se připravuje ...

České Budějovice - Plzeň: Do otevřené obrany pronikl Krmenčík a technicky překonal Staňka, 0:1
Video se připravuje ...

České Budějovice - Plzeň: Střídající Chorý přidává další gól, 0:3
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud