Jonáš Bartoš
7. srpna 2021 • 18:40

Plzeň ztrácí evropský lesk. Další absence pohárů může klub zničit

Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dánské Sönderjyske (3:0), běloruský Brest (2:1, 2:1). V posledních třech sezonách jde o jediné soupeře, které plzeňská parta na mezinárodním poli svalila a postoupila do dalšího kola. Viktoria se po čtyřgólovém nášupu v Cardiffu třese, že vypadne i s velšským protivníkem. Třetí rok bez Evropy by pro ambiciózní klub znamenal další drtivou ránu a jen potvrdil smutný sešup po konci výjimečné generace.



Čtyři branky od TSN, neznámého soupeře z Walesu, tuze bolí. Nutnost úspěchu v Evropě Viktorii čím dál víc svazuje, obměněný celek má problémy i s týmy, které by měl bez pardonu vyprovodit z placu.

Varováním měla být už předehra ve druhém předkole proti Brestu. Západočeši doma promrhali druhý poločas a s hubenou výhrou 2:1 se klepali do odvety. Nyní, před druhým dějstvím v dalším kole, jsou po mizerném výkonu ještě víc na hraně propasti.

Bílkova parta zcela jistě má na to, aby výsledek 2:4 doma otočila. Může děkovat horečné záchraně v posledních minutách, kdy Beauguel a Ba Loua vykřesali alespoň trochu hratelné skóre. Chvíli se rýsovala potupná prohra 0:4 proti soupeři, který ani zdaleka nedosahuje kvalit a ambic českého celku.

Plzeň sestoupila z pater evropské smetánky, drápat se na vrchol v obří konkurenci je čím dál složitější. Zvlášť, když mužstvo důležité zápasy opakovaně nezvládá. 

V poslední sezoně pod Pavlem Vrbou, v srpnu 2019, Viktoriáni popadali v slzách na zem, když jim domácí výhra 2:1 nestačila v odvetě proti Antverpám. Hruškovo zaváhání v prodloužení znamenalo první smutný konec v Evropě.  V minulé sezoně stačilo uhrát poslední akci proti Alkmaaru ve 2. předkole Ligy mistrů a dnes mohla být situace úplně jiná.

Koronavirové období přineslo až příliš rychlý pád značky, která na české půdě urvala pět titulů v deseti letech a získala uznání v Evropě. Je čím dál jasnější, že doba hojnosti a výjimečné generace na západě Čech skončila. Symbolickou tečkou je ukončení kariéry Davida Limberského, posledního pamětníka všech pěti ligových vavřínů.

Adolf Šádek nutně potřebuje, aby se Plzeň vzpamatovala a odvetu za týden zvládla. Táhnout sezonu bez evropských financí by bylo na krev, nemluvě o sportovní stránce. Na hráčích současného kádru je až bolestně vidět, jak konfrontaci s Evropou potřebují. Bez ní se Plzeň rychle zařadí zpátky mezi české kluby druhého sledu a rychle se vrátí na regionální úroveň, odkud vystřelila po sezoně 2010/2011.

SESTŘIH: Bohemians - Plzeň 1:2. Další triumf Viktorie, Káčer krásným obstřelem otočil
Video se připravuje ...

Spokojený Bílek: Výhry si moc ceníme, na Bohemce to není jednoduché
Video se připravuje ...

Káčer o krásném gólu: Takových moc nedávám. Sebevědomí přirozeně roste
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
21
Články odjinud


Články odjinud