Jonáš Bartoš
7. listopadu 2021 • 16:35

Loket do Chorého, Plavšič mimo. Chraňme hráče a vraťme lize fotbal!

Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Chorý dohrál utkání Plzně proti Olomouci (0:0) s dvojitou zlomeninou v obličeji a otřesem mozku. Srdjan Plavšič po nepříjemném pádu opouštěl trávník v duelu Slavie proti Pardubicím evidentně potlučený. Zápas Baníku v Hradci (1:1) nabídl celkem 36 faulů. Vážně chceme takové výstupy z české nejvyšší soutěže, nebo naopak změnit nastolený trend?



Plzeňský obr Tomáš Chorý je braný za agresivního hráče, sběratele žlutých karet. A také tvrďáka, který leccos vydrží. Jenže loket od olomouckého záložníka Florenta Poulola poslal západočeského hroťáka do nemocnice, pravděpodobně na dlouhou marodku a možnou operaci.

Chorý na hřišti vydržel až do konce, přestože jej Poulolo drsně sestřelil a mohl být rád, že sudí ukázal pouze žlutou. Ačkoliv viditelně otřesený, neřekl si o střídání a chtěl dohrát stůj, co stůj. Až po zápase, kdy po nebezpečném zákroku strávil na hřišti zhruba deset závěrečných minut, ho doktoři vzali do nemocnice. Tam si ho kvůli otřesu mozku rovnou nechali a nyní se rozhodují, jak zhojit dvojitou zlomeninu.

Plzeň - Olomouc: Chorý má po faulu Poulola otřes mozku a zlomeniny v obličeji
Video se připravuje ...

Je otázka, zda plzeňští doktoři mohli Chorého stav včas rozpoznat a na hřiště jej nepustit. Třeba v zámořské NHL platí jasné pravidlo – pokud hráč inkasuje úder do hlavy a zůstane otřesený, okamžitě jde z ledu. Platí velmi přísná pravidla, hráč musí projít řadou důkladných vyšetření, než jej lékaři do dalších bojů pustí.

V neděli jsme viděli další nepěkné záběry v zápase Pardubic proti Slavii, kdy to odnesl Srdjan Plavšič. Drobný Srb byl dohraný po snaze o hlavičku, ve vzduchu se dvakrát otočil a tvrdě dopadl na zem. „Byl úplně mimo, vůbec neví, že hrál zápas,“ poznamenal ve studiu O2 Sport Petr Mikolanda.

Slavia - Plzeň: Plavšič ve skluzu přestřelil
Video se připravuje ...

Plavšič, který je kvůli matným výkonům a velkým očekáváním ve Slavii pod značným tlakem, zkoušel i v takovém stavu hrát dál. Trvalo pěknou řádku minut, než zůstal sedět za lajnou a doktoři zaveleli ke střídání.

Sobotní řežbu mezi Hradcem a Baníkem zase orámovalo celkem 36 faulů. O fotbal tady téměř vůbec nešlo, prvořadým úkolem hráčů na obou stranách byly osobní souboje, srážky a důrazné vedení zápasu. Souboj prvního s druhým, tedy Slavie a Plzně (2:0), dopadl minulý víkend třemi červenými v západočeských barvách a zcela zbytečnou fraškou.

Našli bychom iks dalších případů, které lize zbytečně kazí renomé. A hlavně – ohrožují zdraví hráčů, protože otřes mozku rozhodně není žádná legrace. Je nejvyšší čas takové věci z české nejvyšší soutěže vymýtit a změnit nastavený trend „soubojové“ ligy.  

Vstoupit do diskuse
27
Články odjinud


Články odjinud