Lukáš Tomek
19. listopadu 2014 • 13:25

Ofsajdová cenzura v televizích? Hloupost made in UEFA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví funkcionáři UEFA se rozhodli televizním společnostem zakázat opakování sporných ofsajdových momentů. Virtuální čáru, která fanouškům okamžitě ukázala, zda čárový sudí zvedl, či nezvedl praporek správně, už v zápasech Ligy mistrů, Evropské ligy či evropské kvalifikace neuvidíte. Rozhodnutí je to hloupé, zpátečnické a naprosto nekompetentní. V konečném plánu fotbalu totiž spíše uškodí. Tak jako každé (ne)řešení ve smyslu – když před problémem zavřu oči, třeba pak sám zmizí...



Začnu ale pokusem o pochopení toho, co evropské bafuňáře k této pitomosti mohlo vést. V lepším případě to byla totální bezradnost. Bezradnost nad tím, jak zastavit rychle se zvětšující rozdíl v tom, co je schopný na hřišti postihnout člověk (rozhodčí) a v tom, co jsou schopné divákům okamžitě nabídnout stále dokonalejší technologie při snímání zápasů. Technologie využívající někdy i desítek kamer schopných „vidět“ každou situaci z mnoha úhlů pohledu a někdy s milimetrovou přesností.

Ano, nůžky mezi člověkem a strojem se v tomto ohledu stále víc rozevírají. A trend v propojování hry s virtuálními prvky (a do budoucna třeba i online statistikami) schopnými v každý moment jasně analyzovat dění na hřišti je jasný. Právě tak budou zřejmě za pár let diváci konzumovat sport v televizi a na webu. Stačí se jen podívat na to, jak už dnes s technikou pracují velké americké ligy jako NHL, MLB nebo NFL.

Pokud by UEFA byla jen trochu prozíravá, přemýšlela by i ona tímto směrem. Ve smyslu – nové technologie, které mohou fotbal v lecčem i zatraktivnit, nezastavíme. Ale tak ať nejsou naším nepřítelem. Ať neusvědčují člověka z chyb, kterým se někdy ani nemůže vyvarovat, ať mu naopak pomáhají a částečně rozhodují i za něj. I za cenu toho, že najít konkrétní řešení (technicky, divácky i ekonomicky únosné) nebude vždy snadné.

Jenomže v této chvíli je třeba si položit zcela zásadní otázku. A chce toto fotbal? Jde mu opravdu o totální transparentnost a maximální eliminaci chyb? Anebo tu existuje nějaký vyšší zájem ponechat v profesionálním fotbale jakousi nepopsanou zónu, která se dá v případě potřeby zneužít ve prospěch jedné ze stran?

Možná je to trochu paranoidní pohled. Na druhou stranu opravdu jen trochu, když vezmete v potaz dlouhou řadu korupčních skandálů, které k fotbalu bohužel patří. Ať už je to ale jakkoliv, tak přesně tuto nedůvěru a všemožné konspirativní teorie hloupé rozhodnutí made in UEFA jen podpoří.

A upřímně jsem zvědavý na to, za jak dlouho doputuje tato novinka do Synot ligy. Dovedu si představit, že někteří šíbři z české fotbalové komunity už se této ofsajdové cenzury nemohou dočkat...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud