Lukáš Tomek
29. prosince 2014 • 16:00

Potlesk comebacku Šárky Strachové. Především za odvahu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejkrásnější jsou triumfy s velkým příběhem. Druhé místo Šárky Strachové ve slalomu Světového poháru je přesně ten případ. Nejlepší sjezdařka české historie v Küthai na pódium pro nejlepší závodnice Světového poháru vyskočila po dlouhých pěti letech. Během nich pozice mezi absolutní slalomářskou elitou vyklidila. Z části i proto, že v životě upřela síly do daleko těžších a důležitějších bitev.



Vlastně je naprosto symbolické, že česká sjezdařka poprvé slaví velký výsledek ne jako Záhrobská, ale jako Strachová. Ta změna příjmení totiž v celém příběhu hraje naprosto zásadní roli.

Výborná slalomářka byla až do svých 24 let v jistém smyslu „produktem“ svého velmi cílevědomého otce. To on jí k lyžování přivedl, to on jí vyprojektoval velkou kariéru vyšperkovanou medailemi z mistrovství světa i olympiády.

Jenomže na druhou stranu, jak už to v takových příbězích nejednou bývá, nedokázal pochopit, že z jeho úspěšné Šárky, co poslouchala na slovo, vyrostla žena. Žena, která chce, tak jak je to normální, o svém životě také sama rozhodovat.

Chtěla mít přítele a svůj tým lidí kolem sebe. Měla i jiný pohled na to, kdy a kolik má trénovat a jestli ještě stojí za to změnit techniku jízdy tak, aby byla schopná konkurovat nastupující generaci dravých slalomářek.

Druhá Šárka Strachová se objímá v cíli s vítěznou Mikaelou Shiffrinovou a třetí Wendy Holdenerovou
Druhá Šárka Strachová se objímá v cíli s vítěznou Mikaelou Shiffrinovou a třetí Wendy Holdenerovou

Šárka Strachová je pro mě hrdinkou především proto, že do tohoto boje za vlastní svobodu šla. I přes hysterické výpady jejího jemně řečeno tvrdohlavého otce. I přesto, že v jistém slova smyslu by pro ni bylo jednodušší nic neměnit, dál se podřídit a ještě chvilku žít z vydobyté podstaty...

Dlouho to vypadalo, že v tomto boji bude pro Šárku Strachovou největší výhra právě vybojovaná možnost svobodně dýchat a rozhodovat o vlastním životě. Od operace nezhoubného nádoru mozku v létě 2012 se ale daly do pohybu i ty sportovní okolnosti.

Už na konci loňské sezony přišla tři umístění v elitní desítce Světového poháru a po posledním závodě se dá bez přehánění říct, že česká lyžařka je zpět mezi světovou slalomářskou špičku. Šťastnější, svobodnější, s novým slalomářským stylem, s jinými lidmi kolem sebe a s novým příjmením Strachová.

Tento úžasný comeback, který si zaslouží jako málokdo, je pro Šárku v jistém smyslu bonus. Ale nejen to. Je to i důkaz o tom, že je opravdu mimořádnou lyžařkou.

K ideálnímu happyendu vlastně zbývá už jen jediné – opravdu upřímná gratulace od táty...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud