Miroslav Horák
21. září 2019 • 13:09

Snad si Mueller nezačal myslet, že to teď půjde v extralize samo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O extraligových klubech je dostatečně známé, že si do Česka rády tahají levné zahraniční zboží, často s prošlou záruční lhůtou. Za zahraniční borce se neplatí tabulkové odstupné, nebývají dražší než místní a na trhu jich leží hromady. Kam se KHL a skandinávské ligy nenapadne ani podívat, tam se německé a české kluby rádi prohrabou. Že tím generální manažeři škodí českému hokeji jako celku, to jim je jaksi putna.



Ale jsou i výjimky. Za jednu mimořádnou se považuje Peter Mueller, exkluzivní loňský nákup Libora Zábranského do Komety. Efekt pořádné porce důvěry (času na ledě jako elitní obránci), skvělé adaptace na tuzemský led a parádní souhry s Holíkem a Zaťovičem vynesla zámořskému kanónu skvělá čísla: včetně play off 30 gólů a 54 bodů.

Ovšem teď na podzim? Zatím to není vůbec ono, na bojišti jako byste se dívali na jiného Muellera, než jste byli zvyklí. Jeho koncovka je mnohem váhavější, sterilní, pohyb pomalejší a mnohdy chybuje při obyčejné kombinaci.

Platí, že obhajovat je vždycky těžší než udělat první dojem a Mueller si na sebe upletl pořádný bič. Do hlavy mu člověk nevidí, nicméně v Kometě musí doufat, že extraligová akvizice loňského roku nepodlehla o prázdninách v zámoří dojmu, že po luxusním roce všechno půjde samo.

Už jen z toho důvodu, že v minulé sezoně mělo Brno výstavní pouze jediný útok, ten s kulometem Muellerem. Byl na ni abnormální spoleh, takže zase tolik nevadilo, když ostatní trojky přispívaly výrazně méně. V případě, že se Mueller nerozpomene na nedávné rejdění, Kometě může vyvstat značný problém, jiného typického kanonýra totiž nemá.

Mladá Boleslav - Kometa Brno: Plekanec se proti domácímu brankáři nemýlil, 1:2
Video se připravuje ...

Jiný případ je Tomáš Plekanec, který své ofenzivní parťáky v pátečním duelu v Mladé Boleslavi přejel téměř rozdílem třídy. Jako obvykle skvělý dozadu, protivný na soupeře, vynikající na buly, to je klasika brněnské čtrnáctky, kterou i tak postupně ladí do vyšších hodnot. Ale ke všemu zodpovědnému pojetí přidává i produktivní nadstavbu, jež se mu v posledních sezonách v NHL rozkutálela s čím dál menším prostorem na ledě.

Plekanec za to od nového ročníku vzal jako lídr, na ledě, ale třeba i po zápase v Boleslavi, kde dostal slovo ke zhodnocení jednobodové porážky 2:3. Nic nelakoval narůžovo a jeho trefné postřehy se daly shrnout do výstražné věty: Pokud nebudeme na place táhnout jedním směrem, nebudeme vyhrávat.

V neděli přijede do Brna Sparta. Vynikající test pro celou brněnskou družinu.

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Kometa 3:2 v prodloužení: Šestou výhru v řadě nad Brnem vystřelil Bruslařům Klepiš
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud