Štěpán Filípek
31. března 2011 • 04:00

Případ Bílek: Je čas, aby si DOVALIL parťáka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

ŠTĚPÁN FILÍPEK - Připomíná to věčnou debatu o tom, co bylo dřív: zda slepice, nebo vejce. V případě fotbalové reprezentace stojí otázka takto: Pomůžou více týmu na klikaté štrece směr EURO 2012 noví hráči v sestavě, nebo trenér, který jim řekne, jak si mají na trávníku vést?



V téhle chvíli nemá cenu volat po odvolání kouče Michala Bílka. A nejde jen o to, že z jeho nadřízených na fotbalovém svazu pro to stejně nikdo ruku nezvedne. Je třeba uznat, že Bílek nešéfuje týmu v lehké době.

Do nominací mu snad pokaždé promlouvaly rozličné trable vybraných borců, což se hodně týká i hvězd Tomáše Rosického a Milana Baroše. Nové tváře Jan Morávek či Libor Kozák zas tak dlouho v kurzu nejsou, potřebovali čas.

Na druhé straně měl kouč i tak dost času vtisknout mužstvu jasný herní styl. Vytvořit dobrý scénář a jen v něm měnit postavy, byť tu více tu méně přesvědčivé. Jedině tak lze uspět i se slabším ansámblem.

Jenže se stále nic nemění a i Bílek sám přiznává, že předváděná hra má k dokonalosti daleko. Co tedy s tím? Jméno okamžitého nástupce, které by šlo poctivě a s čistým svědomím vyslovit, podle všeho neexistuje. Dříve možná patřilo Karlu Jarolímovi, ale po eskapádách ve Slavii ztratilo na lesku.

Proto se při realistickém přístupu k věci nabízí alespoň doplnit Bílkův tým schopným expertem, který mu pomůže. Ostatně, i Jozef Chovanec svého času využil služeb Karla Brücknera.

Koho tedy vzít nyní? Nejspíše kouče jedenadvacítky Jakuba Dovalila. A nejen kvůli tomu (snad mi tu narážku promine), že by do řady posledních trenérů národního týmu svou vizáží dobře zapadl.

Jakub Dovalil dotáhl "lvíčata" na evropský šampionát Jakub Dovalil dotáhl "lvíčata" na evropský šampionátFoto Pavel Mazáč (Sport)

I Dovalilovi hráči se v áčku objevují čím dál častěji, stejně jako to bývalo za Brücknera.

A podle vší logiky by to měl být jednou právě on, kdo s generací, jíž úspěšně vede už několik let v různých juniorských týmech, dostane tu nejvyšší šanci.


Znovu jako Brückner. Vždyť kdyby Vítězslav Lavička od svého výběru U-21 zbrkle neutekl a nevzal nabídku Sparty, mohl být dnes na Bílkově místě...

Reprezentační manažer Vladimír Šmicer tvrdí, že už nyní je Dovalil součásti širšího Bílkova týmu. Ale to nestačí. Jistě, kvůli kolizím zápasů reprezentačního áčka a jedenadvacítky nebylo dobře proveditelné, aby byl přímo s Čechem a spol. už teď, ale po letošním mistrovství Evropy to možné bude. Nastane čas škatulat.

Pro Bílka by to mimochodem nebyla žádná ostuda, ať si kdo chce co chce říká.
Už nyní naznačil nominaci Morávka, Hlouška či neochvějné jedničky z brány -21 Vaclíka, že chce přece jen něco změnit. Vysoké sebevědomí a ego, jež jsou mu vlastní, nechť pro dobro věci ustoupí...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud