Štěpán Filípek
26. května 2018 • 12:30

Výlevy „klackovitého“ šéfa Šádka jsou koncentrátem plzeňské bubliny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páni, pátý titul za osm let! To je bomba, důkaz nadvlády jedné fotbalové dynastie. Dnes na ni Plzeň derniérou v podivuhodné sezoně dostane poslední štempl, jakkoli žádost byla vyřízena už v předstihu. Vlastně to bylo spíš oznámení, jež razítka nepotřebuje. V každém případě skvělá bilance, za kterou stojí množství tvrdé práce, důrazně připomíná, že se na západě Čech vzepřeli údělu provinčního týmu a vysoko ho přerostli.

I když – ne bezezbytku.



„Kde sou ty Pražáci, vole? Kde mám ty sparťany a slávisty? Kde mám ty mr... pražský?“

Chlapík, který seskakuje z tanku, tedy transportéru na Náměstí Republiky a v euforii sprostě huláká, není rozjívený fanoušek posilněný alkoholem. Je to Adolf Šádek. Statutární ředitel a generální manažer Viktorie Plzeň, aktuálně nejúspěšnějšího tuzemského klubu. A taky místopředseda Ligové fotbalové asociace.

Později na pódiu, jak je rozjetý, ještě pošle pražská „S“ do hajzlu a dá dohromady trochu kostrbatou větu: „Plzeň je hlavní město České republiky fotbalu! Tak to je a tak to bude!“

Peprnou triumfální jízdou přesně před týdnem tak svébytně dopověděl příběh, jejž sám v létě rozepsal. Výrokem o tom, že do ligy vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný, a on za nimi poběží s klackem, který jim bude strkat do pásů. Postaral se tím o nesčíslněkrát citované motto celého ligového ročníku. Pointou o deset měsíců později proto byla i skeč, když na znamení vyhrané války zlomil i klíčovou proprietu – klacek, či lépe řečeno větev.

Za svou klackovitou promluvu se s denním odstupem omluvil, což mu budiž přičteno ke (zbojnické) cti. Stejně jako fakt, že umlčel fanoušky, již skandovali „Jude Slavie!“. Ač je otázkou, zda proto, že tím byl pohoršen.

Šádkovy výlevy jsou koncentrát plzeňského fenoménu

Celé se to může brát jako komická scénka, úsměvná i proto, že právě jedno pražské „S“ kdysi soupeře pro velké bitvy vyzbrojilo. Přesto pachuť přetrvává. Šádkovy výlevy nelze omluvit euforií jako výjimečný úlet. Jsou dokladem nízkého stavu tuzemské fotbalové kultury.

A taky koncentrátem plzeňského fenoménu: vystihují totiž vše, co k němu patří. Včetně bubliny, v níž Šádek a spol. žijí a konají. I díky ní stvořili fotbalového hegemona – a kvůli ní rovněž mají zkreslené povědomí o sobě samých. A tak královna Viktoria příliš ráda ukazuje spodničku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud