Štěpán Filípek
19. ledna 2019 • 13:52

CZEXIT. Čech to moudře nenechal na jiných. Nečekáme teď od něho moc?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechce se věřit, že tohle byla náhoda. Ne, říkejte si, co chcete, prostě ne. Celé Spojené království žilo od rána tím, jak dopadne hlasování o brexitu, tedy v krvi, potu a slzách vyjednané dohodě o vystoupení z Evropské unie. Televizní či rádiové stanice i ostrovní weby však v úterý musely narychlo přerušit mohutný tok informací breaking news o jiném chystaném odchodu.



Brankář Arsenalu Petr Čech si odhlasoval, že se po 20. sezoně v profesionálním fotbale rozloučí s bohatou kariérou. Ohlásil svůj vlastní exit – a v historických chvílích pro celý Albion zase lapil tu svou. Jak příznačné pro jeho velký příběh, který se ze středu Evropy přesunul za kanál La Manche…

Nikdo nechce, aby končil velký hráč, s nímž je spjat pořádný kus fotbalové historie. Zpravidla nejméně on sám. K takovému rozhodnutí je zapotřebí sebrat veškerou odvahu a podívat se na vše s nadhledem, rozumně, odolat nutkavému pokušení pokračovat dál, pořád dál, dokud to jen trochu půjde. Čech to však udělal, a byť i mě ovanul závan nostalgie, tvrdím, že se rozhodl moudře a správně. Jen tím opět potvrdil, že je… jiný.

Plzeňský rodák patří mezi „brankáře jednoho klubu“. Světového velkoklubu, sluší se dodat. Tihle supermani personifikují jeho zářivou éru napěchovanou trofejemi. Na to, co bylo předtím ani potom, se tolik nehledí, ztrácí to v obecném povědomí význam. Vedle Čecha je to i případ dvou jeho vrstevníků ze zářícího gólmanského trojhvězdí, Gianluigiho Buffona a Ikera Casillase.

Mimochodem, právě oni tři byli a jsou často srovnáváni, kdo je lepší. Tuzemská optika zhusta vede k favorizování krajana, já si však při všem respektu k českému velikánovi „vlastizrádně“ myslím, že lepší než italský či španělský konkurent nebyl. Což nijak neumenšuje jeho význam.

Ale zpět: to, co znamenal Buffon pro Juventus a Casillas pro madridský Real, tím byl Čech pro Chelsea, s níž získal čtyři tituly. Ale „jen“ o to nejde: podílel se i na vytváření klubové identity. Představoval až starosvětskou stabilitu ve stále zběsilejších časech, kdy se vše mění.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud