Tomáš Radotínský
4. října 2011 • 04:00

Carroll je hrdinou Liverpoolu. Teď hlavně neslavit a makat!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

EUROBLOG TOMÁŠE RADOTÍNSKÉHO - Když kluše, vlasy sepnuté do culíku za ním vlají jako koňský ohon. Liverpoolský hřebec Andy Carroll konečně našel šťastnou podkovu a přeskočil první těžkou překážku. Zda vyhraje celý dostih, o tom rozhodne hlavně on sám. Potřebuje však dobrého žokeje, utaženou uzdu a pořádný bič.



Jen málo hráčů debutovalo v 17 letech v Poháru UEFA. Ještě méně se jich trefilo hned při druhém reprezentačním startu. A za naprostý zlomek byl někdo ochoten zaplatit 35 miliónů liber.

Na nejdražšího britského fotbalistu všech dob Andyho Carrolla sedí všechny tři charakteristiky. Ve 22 letech toho má za sebou opravdu požehnaně.

Jeho vývoj byl tak rychlý, že si od něj v zimě fanoušci Liverpoolu slibovali, jak nahradí Fernanda Torrese. Zatím s ním však má společné jen číslo 9 a taky skutečnost, že se v novém působišti střelecky trápí.

Po sebevědomém centrforvardovi, který 17 góly dotáhl Newcastle do nejvyšší soutěže a loni na podzim pak v jeho dresu nasázel dalších 11 ligových branek, není ani památky.

Těžkopádný, pomalý, nedůrazný. Zkrátka nahrávající kritikům, podle nichž mu sláva trochu stoupla do hlavy.

Reprezentační kouč Fabio Capello zase nedávno zpochybnil jeho fyzickou připravenost a poukázal na špatnou životosprávu. „Přestaň pít tolik piva,“ varoval ho během březnového soustředění národního týmu.

Už několikrát se totiž v tisku objevily zaručené zprávy, že Carroll si rád přihne a často ponocuje na divokých večírcích, kde se ve společnosti ztepilých dívek oddává alkoholu a dokonce snad i tvrdým drogám. To poslední musel veřejně dementovat.

„Sám jsem dělal chyby, když jsem byl mladý. Možná až moc jsem pil a chodil často ven. Až bude starší, bude s tím chtít přestat,“ prohlásil kapitán Anglie John Terry, kdysi vyhlášený flamendr.

Všeuměl Suárez a jeho příklad

 

Liverpoolský manažer Kenny Dalglish tak měl kupu starostí. Místo toho, aby se zaměřil na to, jak vrátit tým do evropských pohárů, musel se svého svěřence zastávat kvůli jeho životnímu stylu.

Špatná Carrollova forma během osmiměsíčního angažmá na Anfield Road však dávala za pravdu spíš Capellovi.

Lednová posila na svůj první gól v červeném dresu čekala až do dubnového střetnutí s Manchesterem City. V něm se sice vytáhlý útočník trefil hned dvakrát, jenže pak až do konce sezóny zase nic. Na jaře však potřeboval určitou dobu hájení, navíc byl dlouhodobě zraněn. V létě ovšem nejel na mistrovství Evropy jednadvacítek do Dánska a mohl se v klidu připravovat na novou sezónu.

Jenže v soutěžních zápasech to zatím vidět nebylo. Až do soboty vsítil jedinou branku: v Ligovém poháru proti slabému Exeteru.

Andy Carroll si podává ruku s manažerem Liverpoolu.Foto liverpoolfc.tv

I v derby na půdě Evertonu dlouho postrádal potřebnou výbušnost. Stopeři Sylvain Distin a Phil Jagielka ho bez problémů uskákali.

Problémy měli spíš s Uruguajcem Luisem Suárezem, jenž se v Liverpoolu adaptoval daleko rychleji.

A to na rozdíl od Carrolla předtím nikdy neokusil anglický fotbal. Už po zimním přestupu z Ajaxu Amsterdam stihl dát čtyři branky a letos přidal další čtyři.

V Goodison Parku ho bylo na trávníku plno. Stihl pět střel, z toho dvě na bránu. Vynikal pohybem, zařídil svému penaltu a ještě se na něm vyfauloval domácí Jack Rodwell. Svůj skvělý výkon korunoval Suárez důležitým gólem na 2:0. A to byl o 12 miliónů liber levnější než Carroll.

Tomu přitom zápas měl sedět. Reds hráli více než hodinu hry přesilovku. Útočili do plných a to znamenalo, že se daleko víc než k rychlých protiútokům přes Suáreze dostanou k postupným akcím zakončovaným v šestnáctce.

Navíc měl Liverpool míč v držení v 64% hrací doby. Zahrával také devět rohů a poněvadž soupeř celkem 15krát fauloval, standardních situací měl k dispozici dostatek.

Přesto 191 centimetrů vysoký Carroll pohrozil ze vzduchu jen dvěma nebezpečnými hlavičkami po rohových kopech ve druhém poločase.
Zvláštní skutečnost vyplynula i z analýzy pohybu hráčů po celém hřišti. Ta mapuje jejich zapojení do hry a z nich vypočítá průměrné postavení.

Carrollova průměrná pozice za celý zápas (i když je to dáno i tím, že vypomáhá při obranných standardkách) byla ve středovém kruhu na polovině soupeře.

Dokonce i stažený záložník Charlie Adam se pohyboval v průměru víc vepředu. A to samozřejmě platilo i pro Suáreze. Ten se také víckrát dostal k míči v pokutovém území Evertonu. Carroll tam byl efektivní vlastně jen třikrát.

Vzhůru na Černou Horu!

Ovšem jednou byla ta návštěva rozhodující. Dvacet minut před koncem si zkušeně počkal na centr ze strany, odskočil si od obránce a zavěsil. Rozhodl tak 216. liverpoolské derby a zajistil si nesmrtelný status v klubové mytologii.

Přestože konečně vyplatil dividendy, jisté místo v sestavě napříště rozhodne nemá. Gólovou akci na křídle totiž skvěle rozjel střídající Craig Bellamy, který může nastoupit v záloze i na hrotu.

Musíš na sobě pracovat! Italský trenér anglické reprezentace Fabio Capello se opřel do Andyho Carrolla, kterého by rád viděl ve svém mužstvu.Foto Reuters


Vrátil se také uzdravený Steven Gerrard, takže základní jedenáctka může v duelu s Manchesterem United doznat celé řady změn.

Šlágr kola se hraje hned po reprezentační pauze a vzhledem k problémům Rudých ďáblů s kolmými přihrávkami za obranu bych na místě Dalglishe zvolil spíš rychlostní typy. A Carrolla bych si ponechal v rezervě jako žolíka.

Pokud dostane tak kvalitní finální přihrávku, jako v sobotu od bývalého spoluhráče z Newcastlu Josého Enriqueho (toho určitě Dalglish přivedl mimo jiné proto, aby svými úniky a centry Carrolla nastartoval), stačí mu pár minut.

Fabio Capello, jenž liverpoolské derby sledoval přímo v hledišti, každopádně trpělivost s Carrollem neztratil a v neděli večer ho nominoval na rozhodující kvalifikační zápas v Černé Hoře.

Myslím, že on i Dalglish už dohlédli na to, aby to hrdina červené poloviny města Beatles hned nešel oslavit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud