Tomáš Radotínský
17. srpna 2012 • 19:15

Van Persieho peklo teprve začne!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Robina van Persieho se diváci na stadiónu Krále Baudouina v Bruselu těšili marně. Ke středečnímu přátelskému zápasu Nizozemska s domácí Belgií byl sice nominován, ale na trávníku se neobjevil ani na vteřinku. Zajímali ho totiž úplně jiní Rudí ďáblové.



Právě ve chvíli, kdy Oranjes nastupovali k derby se svým odvěkým rivalem, vyskočila na webu Manchesteru United dlouho očekávaná zpráva: Klub se dohodl s Arsenalem na přestupu Robina van Persieho!

Tato novinka nakonec zastínila i prohru Holanďanů 2:4. Útočník, jehož si za celý zápas televizní kamery vůbec nevšimly, se náhle stal ústřední postavou večera.

Nový kouč nizozemského týmu Louis van Gaal nepostavil Van Persieho nejspíš i proto, že jeho svěřenec byl myšlenkami někde jinde. Ale přesto přinesl zápas jedno důležité zjištění: Holanďané se bez krále střelců loňské sezóny Premier League klidně obejdou.

Je to paradox, ale kanonýr, který by měl nastupovat po boku Wayna Rooneyho v jednom z nejlepších útoků na světě, v národním týmu nejspíš hrát nebude!

Klaas-Jan Huntelaar jej totiž do sestavy nepustí. Už v minulé kvalifikaci o postup na EURO 2012 se ostrostřelci bundesligového Schalke dařilo mnohem víc. Dal 12 branek, tedy dvakrát tolik, co Van Persie.

V celé Evropě nenašel Huntelaar soupeře. I celkově má v národním mužstvu lepší gólový průměr než jeho největší konkurent. Vypadalo to, že na něm trenér Bert van Marwijk bude stavět i na závěrečném turnaji.

Jenže tam dostal přednost Van Persie a to byla jedna z osudných chyb. Tahoun Arsenalu byl po sezóně fyzicky i psychicky unavený.

Projevilo se na něm, že hlavní břímě odpovědnosti za výsledky londýnského týmu leželo právě na něm. Trápil se a nepovedenými výkony podtrhl blamáž vicemistrů světa, kteří se z kontinentálního šampionátu poroučeli už po základní skupině bez zisku jediného bodu.

Van Marwijkův nástupce Van Gaal se podobného přehmatu dopustit nehodlá. Nabízí se sice jednoduché řešení v podobě změně rozestavení na 4-4-2, ale na to Holanďané nejsou příliš zvyklí.

Ostatně, nový reprezentační trenér okamžitě prohlásil, že zůstane věrný filozofii nizozemské fotbalové školy a bude praktikovat systém 4-3-3.

To znamená, že hrát bude buď Huntelaar, nebo Van Persie. Ani jeden by se totiž na křídle moc neuplatnil.

Navíc tam mají Oranjes přetlak kvalitních hráčů. V Belgii hrál nalevo skvěle Arjen Robben, který si připsal asistence u obou gólů. Napravo se zase dařilo Lucianovi Narsinghovi. Ten dokonce jednou skóroval.

Na výhru to sice nestačilo, protože Belgičané dali děravé a nesehrané nizozemské obraně čtyřgólovou lekci, ale útočný potenciál Van Gaalův tým rozhodně ukázal.

Nic méně než titul
Po zápase s Rudými ďábly z Belgie se Van Persie vydal do sídla jiných Rudých ďáblů, aby tam zdravotní prohlídkou a podpisem smlouvy stvrdil svůj přesun z Arsenalu do Manchesteru United. A i tento transfer bude mít na jeho reprezentační kariéru značný vliv.

Jednak si bude muset po osmi letech zvykat na nové prostředí, spoluhráče a tréninkové metody. Zvláště toho posledního se v jeho případě obávám.

Pod Alexem Fergusonem vypadá příprava jistě trochu jinak než pod Arsénem Wengerem. A Van Persie podstatnou část své kariéry promarodil. Teď už je mu navíc 29 let. Jeho organismus bude čím dál unavenější.

Jsem zvědav, jak zvládne tréninkové dávky v novém působišti. Na jeho svaly a klouby, se kterými už si toho tolik vytrpěl, to může být velká zátěž.

Tím, že posílil konkurenci, se zároveň ocitl pod šíleným tlakem ze všech stran. Kdyby přestoupil do Juventusu, měl by od anglických fanoušků a médií navždy pokoj. Takhle jim bude neustále na očích.

A bude je muset dennodenně přesvědčovat, že Manchester United svých 24 miliónů liber investoval dobře.

A to nebude jednoduché! Uvědomme si okolnosti: klub je zadlužený až po uši a Van Persieho přestup jej stál dost peněz. Navíc to znamená odklon od cesty, kterou Ferguson vytyčil.

Chtěl kádr omladit a po určitém období transformace dávat příležitost spíš perspektivním hráčům. Danny Welbeck a Javier Hernández už se také slibně ukazovali. A najednou si budou muset dřepnout na lavičku.

Na jejich úkor bude nastupovat hráč, který bude na zenitu výkonnosti ještě nanejvýš rok nebo dva.

A na nějakých 100 dní hájení může nová akvizice také zapomenout. Letos je cílem titul, který Manchesteru United loni utekl.

Druhé místo, které by Van Persieho Arsenalu v předchozích letech bohatě stačilo, bude najednou málo. 

Zkrátka a dobře: peklo teprve začne! A Van Persie musí odehrát minimálně další životní sezónu, aby ho ten oheň nespálil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud