Zdeněk Janda
6. ledna 2014 • 20:23

Hadamczik ukázal odvahu. Teď si musí za týmem stát...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to venku. Kouč Alois Hadamczik vyřknul jména vyvolených pro Soči. Nejvíce nečekané jméno? Jistě Michal Barinka. Ano, kvalitní vítkovický obránce, jemuž skvěle vyšel poslední přípravný turnaj. Jenže rovněž blízký trenérův příbuzný, důrazný bek si vzal jeho dceru. Proto se, logicky, nabízí, jestli neměl určitou protekci... Trenér s tím počítá, přesto do toho šel. Je to risk, ale jeho volbu je třeba respektovat. 



Pro trenéra to jistě byla nejtěžší nominace u reprezentačního kormidla. Prožil už olympijský turnaj v Turíně v roce 2006, což pro něj byla vůbec první velká akce. Tehdy ale situace v NHL byla k českým barvám shovívavější. Tentokrát bylo mnohem pracnější vybrat TOP tým, protože česká síla v zámoří v posledních letech ochabuje... O to víc musel zvažovat, na koho ukázat. A koho nechat klečet v koutě.

Hadamczik, který v minulosti často svoje kroky dělal tak, aby se zavděčil veřejnosti, tentokrát ukázal svou druhou tvář. Nenechal si do toho příliš „kecat“ a hráče si vybral skutečně podle svého. Nepodlehl nejrůznějším nátlakům.

Nenechal se k něčemu přitlačit. Prokázal odvahu, když vzal i 42letého Petra Nedvěda. Umanul si, že se mu do koncepce nehodí Jiří Hudler, proto ho opomenul. Při nominaci si počínal poměrně sebevědomě. I tím, že ukázal na Barinku. Ukázal, že si dovede prosadit, co chce.

Celkově kouč ví, že má co napravovat. Po nevydařeném posledním šampionátu, na němž tým dorovnal nejhorší výsledek v české historii, je to i pro něj osobně zřejmě životní turnaj. Nejspíš i životní výzva. A musí se poučit z chyb, které dosud páchal a nejvíce bily do očí právě na květnovém mistrovství ve Švédsku. Nesmí působit tak nervózním dojmem a alibisticky házet vinu na hráče.

Nesmí to být ve stylu: Vyhrál jsem já. Prohráli hráči... Věřím, že i tohle se změní. Už poslední přípravný turnaj v Soči ukázal dost „jiného“ kouče. Klidného. A toho, který i v kritických momentech dokázal dobře reagovat. Což je jistě pozitivní zpráva.

Teď jde o to, aby stejně vystupoval i v Soči. Jedině tak může smazat to prokletí, že zatím na žádné velké akci nezískal zlato.

Nominace v jeho podání budí naději. Donekonečna se může spekulovat, koho měl vzít, koho ne. Jenže je to pouze JEHO zodpovědnost. Teď jde o to, aby za týmem vždycky stál. V dobrých, ale i zlých časech.

Věřme, že těch lepších bude víc... A teď se čile hokejový národ může pustit do spekulací. Měl tam být Hudler, nebo ne? Měl tam být Hejda, nebo ne? Je správné, že jede veterán Nedvěd? Proč tam je příbuzný Barinka?

Tak s chutí do hádek!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud