František Prachař
15. června 2012 • 13:42

BLOG: Vymazat Tourminátora? Bizarnost století

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lance Armstrong možná, zřejmě nebo určitě dopoval. Zase… Podobných úvah se svět cyklistiky asi jen tak nezbaví. Obviňování legendy z užívání zakázaných látek se opakují v pravidelných intervalech už řadu let a nepřestalo to ani poté, co sedminásobný vítěz Tour de France ukončil kariéru.



Když zabřednu do všech faktů, domněnek i spekulací, jsem z toho slovy šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha „utahanej jak šňůra od hajzlu“. Všechny kauzy kolem slavného Tourminátora jsou stejné. Obvinění, popření, obvinění, popření, souzení, popření. Nic z toho.

Je možné, že současná situace, ve které se snaží Armstronga rozebrat Americká antidopingová agentura USADA, je jiná. Třeba opravdu svědci z řad bývalých cyklistů vypověděli tolik, že za pár dní, měsíců či let rozcupují hvězdnou gloriolu velikána a příslušné orgány mu pak odeberou kvůli podvodům všechny žluté trikoty.

Je však otázkou, co z toho. Současná pravda je taková, že Armstrong prošel více než pěti stovkami kontrol, které byly vždy negativní. Žádný jiný sportovec jich nepodstoupil víc, přesto pořád zůstávají pochybnosti. Pokud by se dodatečně ukázalo, že je vše jinak, budou všichni zodpovědní (a speciálně dopingoví komisaři) usvědčeni z velké neschopnosti.

Možná se provalí, že v tom dokonce jeli s cyklistou, jeho týmem a pozitivní testy za úplatky schovávali. Netvrdím, že Armstrong jezdil do kopců na chleba a vodu, ale zároveň nechápu, proč je pořád tolik lidí, kteří se snaží za každou cenu anulovat jeho výjimečnost, kterou na kole mnohokrát ukázal.

Historii sice můžete přepsat na papíře, ale nezměníte ji. Pokud byste se o to přece jen pokusili, zjistíte, že vymazat ho z výsledků je největší bizarnost století.

Bez amerického krále by se jmenovali vítězové Tour de France následovně: Alex Zülle, Jan Ullrich, Joseba Beloki, Andreas Klöden, Ivan Basso. Všichni se nějakým způsobem zapletli s dopingem. Jsou lepší než Armstrong? Ne. A nebyli ani v době, kdy zřejmě fungovali v pelotonu na stejných principech.

A jak na tom byli ti, kteří by připadali v úvahu v pořadí za nimi? Zkoumalo by se to stejně pečlivě? A chtěli by vůbec dotyční triumf? Zeptejte se Andyho Schlecka, zda si připadá jako vítěz Tour 2010, když byl dodatečně z výsledků škrtnutý dopující Alberto Contador.

Armstrong je zkrátka šampion. Kdo to chce změnit, měl by nejdřív změnit od základu principy profesionálního sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud