12. srpna 2018 • 23:21

Česká štafeta ve finále ME ani nevyběhla. Dostal jsem křeče, smutnil Veleba

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NĚMECKA | Měli políčeno na letitý národní rekord ve štafetě 4x100 metrů. A ačkoliv kvarteto Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Pavel Maslák postoupilo do finále mistrovství Evropy, rekord se nekonal. Češi totiž ani nevyběhli. „Bohužel ještě před nástupem na plochu jsem dostal křeče do obou zadních stehenních svalů,“ vysvětloval Veleba důvod, proč česká štafeta odstoupila ještě před výstřelem.



Kvůli protestům se start finále běhu na 4x100 metrů zhruba o půl hodiny odkládal. Proto zůstávali atleti delší dobu ve svolavatelně. A tam nastaly Velebovy potíže. „Smůla byla v tom, že už v té době s námi nejsou náhradníci, kteří by mohli jít místo mě, takže nic jiného mi nezbývalo, než to zkusit. Je to ME a kluci mi sice říkali, ať se na to vykašlu, ale to jsem samozřejmě nechtěl. Možná je to moje poslední Evropa, tak jsem chtěl běžet, chtěl jsem běžet dobře, měli jsme na skvělý čas,“ litoval jednatřicetiletý sprinter.

Zkusil tak ještě nastoupit na plochu, ovšem tam se křeče dostavily znovu. „Takže jsem pak ukázal na Zdeňka, že to nejde a že by to byl akorát potupný výkon. Takhle jsme to nechtěli,“ dodal.

S podobným problémem už měl zkušenost, a tak se snažil dělat vše pro to, aby se mu vyhnul. „Ale rozcvičovali jsme se dlouhou dobu, asi jsem se hodně vypotil. Přitom jsem si toho byl vědom, že se to může stát, snažil jsem se tomu předejít. Většinou si na to bereme sůl, i klukům jsem to říkal. Myslím si, že jsem byl ten, kdo to úplně nepodcenil, ale bohužel, asi už jsem starej.“

Všichni přitom věřili, že by se jim mohlo konečně 46 let staré české maximum povést překonat. „A o to víc mě to mrzí. Nejen, že je to finále, ale že jsme měli na dobrý výkon. Věděli jsme, že předávky nebyly optimální, ale byl to rozběh a ve finále jsme to chtěli vylepšit. A nevylepšili,“ smutnil Veleba.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud