22. srpna 2015 • 09:30

CHAOS na úvod MS v atletice: Běžci nevěděli, kde je cíl maratonu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepříjemnost po víc než dvouhodinovém utrpení čekala závodníky v cíli maratonu mistrovství světa. Ve finiši vládl zmatek, protože v Ptačím hnízdě běžci oproti zvyklostem nemuseli absolvovat celé kolo a závod končil už po první rovince na stadionu. Jistý si nebyl ani vítěz.



Snímky překvapivého šampiona maratonu Ghirmaye Ghebreslassieho z Eritreje na cílové čáře se fotografové moc chlubit nemůžou. Devatenáctiletý vítěz a nejmladší maratonský mistr světa v historii neměl na vítězná gesta kdy, počítal totiž s tím, že ho čeká ještě jedno kolo.

„Nebyl jsem si jitý, protože jsem takhle na stadionu nikdy nefinišoval. Proto jsem pokračoval dál, dokud mi rozhodčí neřekli, abych nezastavil,“ řekl Gheberslassie.

VIDEO: Podívejte se na chaotický doběh maratonu (od času 9:00)


Běžec, který své zemi přinesl první zlatou medaili v historii světových šampionátů, sice vypadá starší, v devatenácti letech ale zkušenosti teprve sbírá. V Pekingu běžel teprve svůj třetí maraton kariéry. Zmatení byli ale i zkušení borci za ním.

„Většinou se běží ještě čtyřstovka, takže jsem taky myslel, že poběžíme dál,“ uvedl stříbrný Yemane Tsegay z Etiopie.

„Nebyl jsem si jistý, co dělat. Chtěl jsem běžet dál, ale když jsem viděl, že ostatní zastavili, zastavil jsem taky,“ řekl Munyo Mutai.

Gheberslassie si musel svou běžeckou vášeň obhájit proti názoru rodičů, kteří by ho rádi viděli spíš v akademické sféře.

„Chtěli ze mě mít skvělého studenta, ale já jsem chtěl být skvělým běžcem,“ vysvětloval Gheberslassie. „Dnešní vítězství pro ně bude veké překvapení. Před dvěma týdny mi ale říkal, abych přivezl zlatou medaili.“

Pekingský maraton byl nabitý velkými jmény. Většina z nich ale doplatila na velké horko, které na trati panovalo přesto, že se startovalo už v půl osmé ráno místního času. Závod nedokončil světový rekordman Dennis Kimetto ani bývalý světový rekordman Wilson Kipsang. Obhájce titulu a olympijský šampion z Londýna Stephen Kirpotich z Ugandy doběhl šestý.

„Mně počasí nevadilo. V takovémhle počasí jsem vyrůstal, takže to pro mě byly příjemné podmínky,“ uvedl Gheberslassie.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud