Martin Hašek
16. července 2022 • 04:30

Sprinterská esa na MS: štístko, ženský Bolt bez titulu i nové hvězdy

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Velký atletický svátek už v americkém Eugene odstartoval soutěžemi v mnoha disciplínách. Vrcholem akcí jako je právě mistrovství světa jsou však sprinty. Běžecký král Usain Bolt už sice nezávodí, ale má zdatné nástupce. O tom se přesvědčíte v následujícím přehledu favoritů mezi muži i ženami na 100 a 200metrových tratích. Mezi ženami se o zlato porvou tři Jamajčanky, mezi muži by měli dominovat domácí Američané.

  • SHELLY-ANN FRASEROVÁ-PRYCEOVÁ (JAM.)

    Věk: 35 let

    Štístko světové atletiky, které se drží na vrcholu od Boltovy průlomové olympiády v Pekingu 2008. Vyhrála tam stovku, za čtyři roky v Londýně obhájila. Na MS 2013 si připsala double na stovce i dvoustovce. Celkem má devět titulů světové šampionky, v Eugene útočí na stovce na rekordní pátý.

    Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Prycová Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-PrycováFoto Reuters

  • ELAINE THOMPSONOVÁ-HERAHOVÁ (JAM.)

    Věk: 30 let

    Loni byla vyhlášená nejlepší světovou atletkou a těžko by se někdo přel. V Tokiu totiž vyhrála stovku i dvoustovku a zopakovala tak svůj sprinterský double z Ria 2016 a navíc přidala ještě zlato ze štafety. To jsou výkony, které předváděl Usain Bolt. Mezi olympiádami se jí zatím tak nedařilo, takže stále čeká na individuální titul mistryně světa.

    Elaine Thompsonová-Herahová chce zaútočit na letitý světový rekord Elaine Thompsonová-Herahová chce zaútočit na letitý světový rekordFoto Reuters

  • SHERICKA JACKSONOVÁ (JAM.)

    Věk: 27 let

    Třetí jamajská star, ale rozhodně ne do počtu. Na jamajském šampionátu letos vyhrála stovku i dvoustovku. V Tokiu na dvoustovce doplatila na taktickou chybu v rozběhu, tentokrát se od ní na této trati čeká hodně, zvlášť poté, co na národní kvalifikaci zaběhla třetí nejlepší čas dějin 21,55.

    Sprinterská hvězdička Shericka Jacksonová Sprinterská hvězdička Shericka JacksonováFoto Reuters

  • FRED KERLEY (USA)

    Věk: 27 let

    Když jste elitní čtvrtkař, laický svět o vás moc neví. Kerley si to uvědomil a podniknul dobrodružný přesun ke kratším sprintům. Na loňské olympiádě skončil na stovce stříbrný a letos v Eugene cílí na to stát se nejrychlejším mužem. Na stovce mu pomáhá vytrvalost, kterou nabral na čtvrtce.

    Fred Kerley na Zlaté tretře Fred Kerley na Zlaté tretřeFoto Pavel Mazáč/Sport

  • NOAH LYLES (USA)

    Věk: 24 let
    (18. července mu bude 25)

    Hvězda nové vlny sprinterů, kteří se objevili po odchodu Usaina Bolta. Lylesovi se nedaří proniknout na stovce, takže mu zbývá mistrova oblíbená dvoustovka. Jako úřadující mistr světa musel v Tokiu spolknout bronz, teď se chystá na očekávaný souboj s Erriyonem Knihgtonem.

    Noah Lyles se nedávno představil i v Ostravě Noah Lyles se nedávno představil i v OstravěFoto Michal Beránek/Sport

  • ERRIYON KNIGHTON (USA)

    Věk: 18 let

    Má předpoklady být novým Boltem. Na dvoustovce už časy velkého Jamajčana překonal v kategoriích do osmnácti i dvaceti let. V osmnácti se časem 19,49 dostal na čtvrté místo historických tabulek. Čekají se od něj velké věci.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud