20. dubna 2011 • 15:14

Asafa Powell vyzval k souboji Gaye i Bolta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů Asafa Powell z Jamajky si myslí, že aktuálně tři nejrychlejší muži světa by se měli potkat v jediném závodu ještě před srpnovým mistrovstvím světa v korejském Tegu.



Powel se svým krajanem a nynějším světovým rekordmanem Usainem Boltem a Američanem Tysonem Gayem závodili společně naposledy na mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně, kde Bolt ve finále předvedl nejrychlejší běh historie za 9,58 sekundy.

"Určitě jsem pro takový závod, protože si to přejí fanoušci a bez takových soubojů není atletika pravou atletikou," prohlásil Powell v rozhovoru pro BBC Sport.

"Musím se ujistit, že fanoušci se naším sportem baví a že dostanou to, co chtějí vidět," prohlásil osmadvacetiletý sprinter, který v posledním vzájemném souboji v Berlíně prohrál a obsadil třetí místo.

"Myslím si, že Usain (Bolt) i Tyson (Gay) mají stejné myšlenky jako já. Vědí, že takové souboje táhnou a přivedou k atletice další fanoušky," tvrdil Powell.

"Já jsem si jist, že proti Usainovi i proti Tysonovi před mistrovstvím světa poběžím, ale zatím není vůbec jasné, jestli se v jednom závodu objevíme všichni tři. Já v to věřím, ale samozřejmě bude záležet na pořadatelích a manažerech," připustil.

Takový souboj totiž přijde organizátory na velké peníze. Jen Boltovo startovné se pohybuje vysoko nad 300.000 dolary, tuto částku ale přítomnost Powella a Gaye ještě zvýší. Loni se při domlouvání startu všech sprinterů v jednom běhu hovořilo dokonce o milionu dolarů, tedy asi 17 milionech korun. I proto k takovému souboji nedošlo.

Powell nastoupí proti Boltovi na mítinku Diamantové ligy v Římě na konci května, s Gayem změří síly o něco později v Birminghamu a Londýně. Bolt ale velmi pravděpodobně v Británii před olympiádou vůbec závodit nebude kvůli tamnímu vysokému zdanění odměn.

"Pro mě jsou ale závody na Britských strovech nejdůležitější fází přípravy na mistrovství světa, uvidím, jak na tom jsem a na čem musím pracovat," řekl Powell.

Powell má na Británii dobré vzpomínky, protože před pěti lety v Gatesheadu vyrovnal svůj tehdejší světový rekord 9,77 sekundy. Tak rychle na ostrovech dosud nikdo neběžel. Olympijský vítěz ve štafetě rovněž podporuje kandidaturu Londýna na mistrovství světa v roce 2017.

"Ve Velké Británii mají skvělé atlety a výborně tento sport propagují," chválil.
Mistrovství světa v atletice v korejském Tegu se koná od 27. srpna do 4. září.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud