18. června 2011 • 15:56

Dvořák vzkázal Šebrlemu: Závodíš kvůli prachům!

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před deseti lety se vztahy mezi desetibojaři Romanem Šebrlem a Tomášem Dvořákem vyhrotily kvůli rivalitě natolik, že spolu světový rekordman a trojnásobný mistr světa přestali trénovat. Teď je zase rozjitřila přestřelka na desetiboji v Kladně. Zatímco Šebrle tvrdí, že závod dokončoval kvůli pokynu Dvořáka, podle reprezentačního šéftrenéra byly pro Šebrleho důvodem peníze.



Šlo-li opravdu o nominaci na Evropský pohár v Toruni, kde bude za Česko na začátku července bojovat čtveřice desetibojařů, byla celá slovní přestřelka na dálku úplně zbytečná. Světový rekordman Roman Šebrle totiž český výběr neposílí, ačkoli by mu jeho namožená místa vedle achilovek neměla dělat problém.

„Jsem rád, že to není nic závažného,“ uvedl po návštěvě fyzioterapeuta Pavla Koláře v prohlášení Šebrle, který dokončil TNT-Fortuna Meeting ve čtvrtek se ziskem 7343 bodů. A zároveň také dodal, že jeho příští desetiboj a s ním i boj o splnění limitu na mistrovství světa se odehraje na mítinku v Ratingenu. „Je to jednak o 14 dnů později než Evropský pohár, ale hlavně nechci přidělávat starosti a problémy šéftrenérovi Tomáši Dvořákovi.“ Šebrle narážel na výměnu názorů, která provázela kladenský desetiboj. Olympijský vítěz z roku 2004 si totiž vyložil slova šéftrenéra tak, že by měl závod dokončit, aby byl nominován. „Chtěl jsem jít Evropský pohár, ale řekl mi, že nemám výkon,“ říkal v Kladně.


Dvořák oponoval, že jej někdejší parťák špatně pochopil. Bránil svou pozici trenéra, který musí svá rozhodnutí obhajovat a který případně musí vyřadit jiného závodníka. „Řekl jsem mu, že mi hodně pomůže, pokud tu bude mít výkon,“ popisoval Dvořák.

Šebrle si však i den poté stál za svým, že slova kouče mu byla jasná. A včera dodal: „Popravdě, zaskočilo mě jeho lavírování a změna názorů, zda mám, či nemusím kladenský mítink dokončit, nebo naopak.“ A na závěr dodal: „Nechci a nebudu komentovat domněnky Tomáše Dvořáka, byť jsem některými lidmi z okolí nabádán k razantnímu vystoupení, proč jsem mítink na Kladně dokončil. Já mám před svým prahem zameteno!“

Dvořák totiž uvedl, že podle něj Šebrle nedokončoval závod v Kladně kvůli nominaci na Evropský pohár, ale z finančních důvodů. „Měl toho prostě nechat, což neudělal. Ze zřejmých důvodů. Jde přece o peníze, klidně to napište, protože je to pravda. Má startovné, které se krátí, kdyby nedokončil,“ řekl pro Lidové noviny. Poplatek za start Šebrleho, který loni jen vyběhl do stovky a zbytek mítinku komentoval, činil letos údajně 20 tisíc dolarů, tedy asi 340 tisíc korun.

Dvě hvězdy české atletiky měly spory už v minulosti. Šebrle posunul Dvořákův světový rekord za hranici devíti tisíc bodů v roce 2001, ale v témže roce se také trápil na mistrovství světa se zraněním, zatímco Dvořák triumfoval. Jejich sportovní rivalita, ale i spory v tréninkové skupině vedly k tomu, že Šebrle odešel z týmu Zdeňka Váni do skupiny Dalibora Kupky.

Jiskření zřejmě ještě nevyprchalo. „V neshodách jsme evidentně stále,“ dodával Dvořák pro Lidové noviny v Kladně při nejhorším výkonu Šebrleho po 15 letech. „Jsem jedním z Romanových fanoušků. Obdivuju ho za to, co dokázal a dokazuje, ale to, co tady předvádí, není hodné olympijského vítěze. Říká, že to dělá z lásky k atletice, ale ať se na mě nezlobí, dělá to z lásky k prachům.“

(zleva) Brent Newdick, Roman Šebrle a Darius Draudvila na stovce při desetiboji v Kladně
(zleva) Brent Newdick, Roman Šebrle a Darius Draudvila na stovce při desetiboji v Kladně

Vstoupit do diskuse
20
Články odjinud


Články odjinud