Martin Hašek
29. června 2011 • 05:00

Peklo krásné atletky Jonesové stále nekončí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tak půvabná, a přitom stále sama. A je také jednou z nejrychlejších překážkářek historie, velký úspěch se jí ale přesto stále vyhýbá. Americká sprinterka Lolo Jonesová zkrachovala v semifinále národní kvalifikace a mistrovství světa bude podruhé za sebou bez ní.



Drsný příběh nenaplněných nadějí a bolestivých pádů ještě stále není u konce. Překážkářka Lolo Jonesová, která vyrůstala ve sklepení kostela bez otce kriminálníka, se dopracovala blízko atletickému vrcholu. Ten jí ale pořád zlomyslně uniká.

„Radši bych, aby mě někdo pětkrát píchnul do nohy, než cítit bolest v srdci z toho, že nebudu v americkém týmu,“ povzdechla si Jonesová na svém Twitteru poté, co v noci na neděli vypadla v semifinále národního šampionátu a přišla o nominaci na mistrovství světa.



Z halových světových šampionátů má dvě zlaté medaile, už téměř desetiletí se drží ve špičce. Krátké chvilky naděje ale vždycky odvanou bolestivé karamboly.

Půvabná atletka je stále samaFoto blog.aglamslam.com

Začalo to před sedmi lety, kdy se Jonesová nedostala na olympiádu do Atén. O čtyři roky později byla v životní formě a jen pár sekund od olympijského zlata. Ve finále Her v Pekingu ale zakopla na deváté překážce a sen zmizel.

Před dvěma lety se na americkém šampionátu srazila s rivalkou Michelle Perryovou a přišla o mistrovství světa v Berlíně. A teď je tu další rána.

Jonesovou smetlo oko bouře, jak sama poeticky nazývá vypjatý moment startu do překážkového běhu. Dvakrát startér závodnice odvolal, když už byly připraveny vyrazit, potřetí ulila Kristi Castlinová.

Čtvrtý start vyšel, ale rozhozená Jonesová vyrazila pomalu a ztrátu už nedohnala. Navíc se znovu nevyhnula kolizi, rukou se srazila se soupeřkou Niou Aliovou a doběhla mimo postupové místo v průměrném čase 12,81.

„Federace zaměstnala nejhorší startéry, jaké jsem kdy viděl,“ zlobil se také americký překážkář David Oliver. „Všichni se mě ptají, proč jsem nevyrazil z bloků. S těmihle klauny jsem neměl šanci.“

Zatímco Oliver si ale nakonec nominaci bez problémů pojistil, Jonesová dopadla hůř. Neslavně tak vyvrcholila její další černá sezona. Od zimy ji trápil sedací nerv, v květnu si navíc při kolizi s překážkou na mítinku v Tegu pochroumala patu a kotník a ani na nominačních závodech nebyla fit. „Je to zklamání, nemám slov,“ řekla novinářům.

„Celý tenhle rok byl bláznivý. Bojovala jsem se zraněními. Říkám si: Bože, kdy už tohle přestane!“

Atletka Lolo Jones
Atletka Lolo Jones


Horskou dráhu připomíná i Jonesové život mimo ovály. Díky pohledné tváři, dokonalému tělu a komunikačnímu talentu patří mezi nemnoho atletických marketingových hvězd. I když je věřící křesťankou a pochází z konzervativní Iowy, nafotila před dvěma lety akty pro magazín ESPN.

Další sexy fotografie vytvořila letos v kampani pro svého nového obchodního partnera Red Bull. Jeden internetový server ji nedávno zařadil mezi patnáct nejkrásnějších sportovkyň letošního léta.

Parťáka pro život však Lolo Jonesová stále hledá marně. Zatím je single, chodí na rande a z legrace vyhrožuje, že o tom jednou napíše knížku. Teď ji však trápí další z mnoha sportovních pádů.

„Olympiáda, to bylo jasné numero uno. Je to bláznivé. Zažila jsem hodně pádů, ale také hodně návratů na vrchol,“ utěšuje se před další šancí, která přijde za rok na olympiádě v Londýně.

Pády Lolo Jonesové
2004
z americké kvalifikace se nedostala na olympiádu do Atén

2008
v olympijském finále v Pekingu zakopla na deváté překážce

2009
po kolizi v americké kvalifikaci přišla o účast na MS v Berlíně

2011
znovu nezvládla americkou kvalifikacia nebude na MS v Tegu
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud