28. července 2011 • 04:00

Šebrle si vyzkoušel kokpit gripenu. Fotil se jako v Top Gunu!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco americký herec Tom Cruise se připravuje na roli v pokračování kultovního filmu Top Gun, desetibojař Roman Šebrle si vyzkoušel jeho místo v kokpitu bojového letounu. Díky focení pro kalendář armádních sportovců s věhlasným Janem Saudkem se dostal na palubu Gripenu 211. Čáslavské letky.



„Fakt jsem si to užil. Stíhačky se nevidí každý den,“ pochvaloval si Šebrle. „Fotit se u nich bylo opravdu příjemné. Bohužel mě ale nesvezli. Je to složité. Jenom jsem v tom seděl, ale měl jsem všechno. Půjčili mi celou kombinézu a měl jsem i jejich znaky. Myslím, že ty fotky mohou vypadat pěkně na pohled.“

Fotografování proběhlo na letišti v Pardubicích ve strojích čáslavské tygří letky, která se vloni stala nejlepší letkou NATO.

„Bylo to nejzajímavější focení, které jsem s panem Saudkem absolvoval,“ líčí nadšený Šebrle, který si na leteckou uniformu připjal i svoje jméno a propůjčenou hodnost majora.

(zleva) Brent Newdick, Roman Šebrle a Darius Draudvila na stovce při desetiboji v Kladně
(zleva) Brent Newdick, Roman Šebrle a Darius Draudvila na stovce při desetiboji v Kladně


Fotograf Jan Saudek připravuje armádní kalendář už počtvrté v řadě. V minulosti byli sportovci fotografováni v přírodě nebo v Saudkově ateliéru, tentokrát pózují v uniformách v jednotlivých vojenských útvarech.

„Když jsme projekt připravovali, Roman měl největší zájem. Když slyšel, že se dostane k vojenské technice, okamžitě řekl: Já chci Gripen!“ vypráví manažerka projektu Ivana Roháčková. „Dokonce měl připravenou známou fotku z Top Gunu, kde sedí Tom Cruise v kokpitu s palcem nahoru, a ukazoval, jak by si to představoval.“

V kalendáři se objeví napříkad veslař Ondřej Synek, oštěpaři Jan Železný a Barbora Špotáková, moderní pětibojař David Svoboda nebo vodní slalomáři Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Dílo bude představeno v říjnu během vyhlášení armádního sportovce roku.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud