29. srpna 2011 • 04:00

Bolta o šanci na zlato připravilo nenáviděné pravidlo

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - S lehkostí a dominancí vyhraný rozběh zahnal pochybnosti o nepřesvědčivé formě, jamajský sprinter Usain Bolt se měl na mistrovství světa znovu stát králem stovky. I fenomén minulosti Michael Johnson vybízel: „Dejte mu zlato, je rozhodnuto.“ Boltova očekávaná show se však změnila v agónii. Světový rekordman ulil start, zlato připadlo jeho parťákovi Yohanu Blakeovi.



Svět kolem něj ztuhnul v tichém šoku, nikdo nechtěl věřit tomu, co se právě stalo. Jamajský sprinter Usain Bolt však s hrozivou jistotou stáhl tvář do zničené grimasy, sotva vyrazil z bloků.

O okamžik později sundal triko, zahodil ho na dráhu a odhalil svaly, kterými se při obvyklé předstartovní show chlubil divákům. Dlaněmi skrýval tvář v bezmoci. Věděl, že ulitý start znamená nezvratný konec, který bolel tak moc, že se jej světový rekordman snažil vybít do stěny u dráhy.

„Čekal jsem, že někdo řekne, že to byl technický problém, že se tohle nestalo. Vždyť Usain Bolt je světový rekordman a olympijský vítěz, lidé ho chtěli vidět,“ říkal bronzový Kim Collins, v 35 letech nejstarší medailista mistrovství světa na stovce.

Bolt nechtěl jít pryč z dráhy, ale zlověstné číslo -0,104 u jeho startovní reakce (limit je 0,100) bylo razítkem na bláznivém veletoči příběhu jeho letošní formy, který spěl od obřích pochybností k jasnému triumfu. Jenže zatímco před dvěma lety mohl i přes jeden pokažený start na stovce v Berlíně dál závodit a triumfovat ve světovém rekordu 9,58 sekundy, od té doby vešlo v platnost hojně kritizované pravidlo o nulové toleranci.

A tak začala platit předpověď zraněného Tysona Gaye: „Tohle pravidlo ubližuje našemu sportu. Pokud se něco takového stane na olympiádě nebo mistrovství světa Usainovi, ten závod bude mít poznámku.“

Dovětek zní: Kdyby Bolt závodil, byl by mistrem světa jeho tréninkový parťák Yohan Blake v čase 9,92 sekundy (v protivětru 1,4 m/s)? Bral by stříbro Američan Walter Dix za 10,08? (16 setin mezi nimi je druhý největší rozdíl historie.) Dočkal by se medaile veterán Collins, jenž kus závodu vedl? Byl by čtvrtý Francouz Christophe Lemaitre, druhý běloch ve finále stovky od roku 1987?

Jsou to logické otázky, protože po sobotních rozbězích přestal o Boltově pozici favorita číslo jedna pochybovat dokonce i někdejší rekordman Maurice Greene, který si vsadil na Blakea. Kromě chybějících soupeřů měl totiž Bolt na své straně lehkost a převahu mnoha metrů.

VIDEO: Podívejte se na Boltův ulitý start

„Podíval se na záznamy svých běhů z olympiády a mistrovství světa, viděl rozdíly v běhu a pracoval na tom čtyři, pět týdnů. A pokud vystartuje jako v rozběhu, vyhraje. Není, kdo by ho dohonil,“ opravil si názor.

Nakonec byl start v klíčové roli. Jen trochu jiné než když Bolt vylétával z bloků pomaleji, což byla jeho slabina. Teď vymrštil tělo naopak příliš brzo (na což v Tegu nedoplatil sám).

„Že by se nesoustředil? Show okolo dělá už mnoho let. Víte, jaký je,“ odmítal spekulace jeho agent Ricky Simms, který se ho teprve chystal najít a odvést pryč. „Ale teď se bude o tomhle pravidle hodně diskutovat.“ Souhlasil i Collins: „Možnost jednoho ulitého startu byla lepší. Viděli bychom teď Bolta. Mezinárodní atletická federace se na to může podívat.“

Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa, který toužil zaútočit i v Tegu na další trojici titulů, se dlouho skrýval, s novináři mluvit nechtěl. Cestou k autu jen řekl: „Čekáte na slzy? Nebudou. Jsem v pořádku.“ Oficiální vyjádření znělo: „Nemám co říct. Potřebuji čas. Co dvoustovka? Kdy je? V pátek? Tak uvidíme v pátek.“

Usain Bolt titul mistra světa na 100 m neobhájil...
Usain Bolt titul mistra světa na 100 m neobhájil...

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud