29. srpna 2011 • 15:50

Překážkářka Hejnová v semifinále, Pistorius se mezi nejlepší nedostal

Autor: ČTK, Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS V ATLETICE V TEGU - Česká překážkářka Zuzana Hejnová snadno postoupila do semifinále mistrovství světa v Tegu. Svůj rozběh na 400 metrů překážek vyhrála s vypuštěným závěrem v času 55,12 sekundy.



Bojovat o postup do finále bude česká rekordmanka a adeptka na cenný kov na šampionátu v úterý ve 12:00 středoevropského letního času.

"Jsem ráda, že jsem pošetřila síly, určitě se budou hodit," povídala po svém běhu Hejnová, druhá žena letošních světových tabulek. "Sice jsem si to kontrolovala, ale tak snadné to zase nebylo, protože jsem už 150 metrů před cílem běžela volněji a vůbec mi nevycházely kroky mezi překážkami," trochu se kritizovala. "Zítra by to ale mělo být lepší," slíbila.

Na 110 metrů překážek má zlato Richardson, Robles diskvalifikován

Kubánec Dayron Robles, který dnes na mistrovství světa v Tegu vyhrál finále běhu na 110 metrů překážek, byl po závodu diskvalifikován kvůli překážení soupeři. Zlato tak získal Američan Jason Richardson. Očekává se, že se kubánská výprava proti verdiktu odvolá.

Světový rekordman a olympijský vítěz Robles vyhrál finále v čase 13,14 sekundy a v cíli se radoval ze svého prvního zlata z MS. O vedení dlouho bojoval bok po boku s Číňanem Liou Siangem, který ale zakopl o poslední překážku, zpomalil a klesl na třetí místo.

Čínská výprava následně podala protest a IAAF mu vyhověla. Podle verdiktu mezinárodní federace byl viníkem Liou Siangova škobrtnutí Robles, který mu při lehkém vzájemném střetu zasáhl do dráhy.

Titul tak získal pětadvacetiletý Američan Richardson, který mohutně finišoval a s Roblesem původně prohrál o pouhé dvě setiny sekundy. Za nově druhým Liou Siangem získal po Roblesově diskvalifikaci bronz Brit Andrew Turner.

Felixová na zlatý "double" nedosáhla

Snaha Američanky Allyson Felixové získat historicky první zlatý "double" na mistrovství světa v bězích na 200 a 400 metrů vzala za své na delší trati. Tu vyhrála v národním rekordu 49,56 sekundy Amantle Montshová z Botswany a získala pro svou zemi první zlato v historii. Felixová byla v nejlepším osobním času kariéry 49,59 sekundy těsně druhá.

Zlato na sto metrů patří Jeterové

Stometrový sprint vyhrála ve více než metrovém protivětru Američanka Carmelita Jeterová za 10,90 sekundy a po dvou bronzech se dočkala nejcennější medaile. Druhá byla Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová, pod 11 vteřin se dostaly i bronzová Kelly-Ann Baptisteová z Trinidadu a čtvrtá Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky, která obhajovala titul.

Kudlička měl ve finále tyčkařů smůlu

Velkou smůlu měl ve finále závodu tyčkařů Jan Kudlička. Při prvním pokusu na 575 centimetrech, což by znamenalo osobní rekord, se mu totiž zlomila tyč a český atlet si narazil bok. Předtím skočil 550 cm na první pokus, další postupná výška 565 cm mu neodolala napodruhé a Kudlička si tak vytvořil letošní maximum.

Další výška v soutěži ale už byla v bolestech nad jeho síly. Nakonec obsadil deváté místo, ve vyrovnaném nejlepším výkonu sezony 590 cm vyhrál dvaadvacetiletý Polák Pawel Wojciechowski.

Sedmibojařka Cachová po čtyřech disciplínách zatím třiadvacátá

Sedmibojařka Kateřina Cachová je po čtyřech disciplínách třiadvacátá. V čele je před druhým soutěžním dnem Britka Jessica Ennisová, obhájkyně titulu z Berlína.

Diskař Marcell je ve finále

Do finále dnes z kvalifikace nepostoupil český diskař Jan Marcell, který hodil nejdál v druhé sérii 62,29 metru a obsadil smolné třinácté místo. Do finále postoupilo dvanáct diskařů, Marcellovi scházelo deset centimetrů. "Jsem hodně zklamaný, přijel jsem tady pro alespoň páté místo a ne bojovat o finále," litoval Marcell. "Problém byl v tom, že jsem moc chtěl," hledal důvod zklamání.

Japonec Kodži dominoval v 36 letech

Poprvé se v Tegu stal mistrem světa v hodu kladivem Japonec Kodži Murofuši, třebaže mu je již 36 let a je olympijským vítězem z Atén 2004. Zkompletoval tak svojí sbírku ze světových šampionátů: před deseti lety byl v Edmontonu druhý a o dva roky později v Paříži třetí. Dnes dvakrát hodil 81,24 metru a porazil o šest centimetrů Maďara Krisztiána Parse.

Pistorius se finále nedočkal

Finále se nedočkal tělesně postižený čtyřstovkař Oscar Pistorius z JAR, ve svém semifinále byl poslední v času 46,19 sekundy. Pokud by si vytvořil osobní rekord nebo alespoň zopakoval svůj čas z rozběhu 45,39 sekundy, mezi osmičkou by byl. Dnes to ale nebylo v silách muže, který se přesto stal miláčkem korejského publika a průkopníkem závodění mezi zdravými. V Tegu ještě nastoupí se svými kolegy do čtyřstovkařské štafety.


Hejnová: Dávala jsem si pozor na start
Překážkářka Zuzana Hejnová se při svém prvním startu na letošním mistrovství světa moc nenatrápila. Vyhrála s přehledem svůj rozběh, v úterý ji čeká semifinále běhu na 400 metrů překážek. „Jsem ráda, že to tak vypadalo, ale úplně lehké to nebylo. Přece jen jsem měsíc nezávodila, tak jsem byla taková rozpačitá. Ale potvrdila jsem si, že můžu běžet rychle. Zítra už se poběží o něco líp, tohle nebylo ideální,“ říkala druhá žena světových tabulek.

V čem se vám rozběh nevyvedl?
„Od stopadesátky už jsem neběžela, motala jsem tam kroky, až to byla úplně ostuda. Do sedmé překážky jsem běžela, jak mám, pak už ne. Naštěstí to snad nebylo moc vidět. Zítra se to nesmí stát. Ale na konci jsem se ohlídla a pohlídala jsem si to. Je pravda, že jsem pošetřila síly, kdyby se to povedlo i zítra, bylo by to ideální.“

Budete před semifinále nervózní?
„Pro mě je cílem finále a kdyby se to nepovedlo, budu strašně zklamaná. Určitě nervózní budu, byla jsem i před rozběhem. Ty jsou nejhorší, když člověk neví, co od sebe čekat.“

Proto jste požádala o odložení startu?
„Korejci mi přišli trochu nevychovaní, i při druhém startu byl hrozný hluk. Při prvním jsem slyšela někoho roztleskávat, tak jsem myslela, že si pak dají pozor.“

Dávala jste si pozor vy? V neděli večer byl kvůli ulitému startu diskvalifikován dokonce Usain Bolt.
„Dávala. Startér to docela dlouho drží, tak si člověk musí dávat pozor. Říká se, že by tam člověk měl říct pomalu slovíčko tramvaj. Každý to ale dělá jinak. Každopádně stačí cuknout a dotknout se bloků a už je to špatný.“

Jak vám při rozběhu vyhovovalo pořádné vedro, které zavládlo?
„Je extrémní, takové úplně nemusím, člověk je vyřízený už po rozcvičení. Ale jak jsem se dívala na předpověď, na finále mají padat trakaře, tak třeba mi to pomůže.“

Do úterního semifinále máte víc než 24 hodin volna. Zajdete na oblíbené karaoke?
„Asi budu odpočívat jenom. Ale je dost času, běží se až večer, mám den a půl na regeneraci. Půjdu si zaledovat nohy, na masáž, pak už budu jen odpočívat s nohama nahoře.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud